ECOM demana que es garanteixi el dret a vot de les persones amb discapacitat física

L’entitat lamenta que alguns col·legis electorals no compleixin la normativa vigent d’accessibilitat


ECOM ha demanat al Ministeri de l’Interior que garanteixi el dret a vot de les persones amb discapacitat física o orgànica. L’entitat ha alertat que el col·lectiu sovint pateix vulneracions en voler exercir aquest dret perquè algunes seus electorals no tenen els requisits d’accessibilitat necessaris. Per aquest motiu, ECOM ha redactat un document amb recomanacions i l’ha fet arribar a Interior, l’organisme encarregat de designar els col·legis electorals, i a les Juntes Electorals Provincials de Catalunya.

ECOM ha recordat que, segons el reial decret 422/2011, en cas que el col·legi electoral no sigui accessible, cal que les juntes electorals competents adoptin les mesures necessàries per fer-ho possible. “Després de cada convocatòria d’eleccions continuem rebent queixes de persones amb discapacitat que no han pogut exercir el seu dret a vot o que han tingut dificultats per poder-ho fer”, ha lamentat l’entitat.

El document enviat al ministeri inclou recomanacions en l’accés fins arribar al col·legi electoral, on s’incideix en la necessitat d’una bona connectivitat dels col·legis electorals i de que hi hagi connexió amb transport públic accessible. Respecte a l’accés al col·legi electoral, l’entitat subratlla que les rampes o ascensors són imprescindibles en cas que l’urna no es trobi a peu de carrer. Pel que fa a l’interior, reclama que les característiques del mobiliari han de ser aptes per a persones amb discapacitat física, i s’ha de garantir que l’alçada de les prestatgeries on es dipositen les paperetes de vot sigui la correcta. 

Així mateix, l’entitat demana que les persones amb discapacitat puguin anar acompanyades d’un familiar, un assistent personal o alguna altra professional de suport, per si ho requereixen, i expliquen que cal permetre que aquesta persona l’acompanyi en tot moment i li doni el suport necessari. 

ECOM també durà a terme accions informatives de cara a les eleccions del 23J dirigides a les persones amb discapacitat perquè, en cas trobin alguna circumstància de vulneració de vot el dia de la convocatòria, sàpiguen a qui s’han de dirigir per denunciar-ho i per reclamar el seu dret a vot.   

Denúncia d’una vulneració greu en les eleccions municipals del 28M

Després de les eleccions del 28M, l’entitat va ser informada d’una vulneració en l’exercici del dret al vot d’una persona amb discapacitat física al col·legi electoral Escola l’Assumpció de Deltebre. Aquesta infracció ja ha estat denunciada a la Junta Electoral de zona corresponent.

La vulneració es va donar quan una persona amb cadira de rodes es va dirigir al col·legi i es va trobar que la rampa d’accés a l’edifici estava tancada i que no hi havia cap altra possibilitat d’accedir a l’interior perquè l’entrada principal tenia escales. Aquesta persona va demanar que, per tal d’exercir el seu dret a vot, se li obrís l’accés amb rampa però aquesta opció se li va denegar sense cap argument.

Finalment, la presidenta de la Mesa electoral va decidir sortir fora de l’edifici i agafar el sobre amb la papereta amb què aquesta persona volia exercir el seu dret, sense donar-li opció a introduir el vot dins l’urna.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article