Una trentena de famílies d’un bloc ocupat de Sabadell denuncien que viuen sense llum des de fa una setmana

Entre els afectats hi ha 30 menors d’edat i tres persones dependents 


Un grup de 27 famílies en risc de vulnerabilitat que viuen ocupant un bloc de pisos propietat d’un banc a Sabadell han denunciat públicament que viuen sense llum des de dimarts passat, quan Endesa els va tallar el subministrament.

La portaveu de la PAHC Sabadell, Aida Guidus, detalla que a l’edifici viuen unes 150 persones, entre les quals hi ha 30 menors d’edat i tres persones dependents. Guidus adverteix que arriba un episodi de calor extrema i diu que molts veïns han hagut de llençar el menjar que tenien a la nevera. L’edifici és d’un gran tenidor i està ocupat per aquest col·lectiu des de 2015.

Guidus assenyala que els Mossos d’Esquadra i tècnics es van presentar al domicili i “amb amenaces” van aconseguir accedir a l’interior per tallar la llum. Una situació que la portaveu sosté no s’ha donat en els altres blocs ocupats a la ciutat i que qualifica “d’insostenible”.

Assegura que la síndica municipal de greuges de Sabadell i la síndica de greuges de Catalunya, junt amb l’Ajuntament, estan negociant amb Endesa per solucionar-ho. En aquest sentit, la instal·lació de comptadors socials té un procediment d’entre dos i sis mesos. Guidus demana que totes les persones afectades puguin tenir-hi accés.

La portaveu de la PAHC Sabadell garanteix que les famílies estan predisposades a pagar el consum de llum, “però quan diuen que estan ocupant un pis, la companyia es nega a posar el comptador i fer un contracte”.

Per això, Guidus considera que és un tema “de voluntat política” i també de bona voluntat de les empreses “de no voler enriquir-se a costa de famílies amb pocs recursos”.

Des de l’Aliança contra la Pobresa Energètica han recordat que des del 2021 existeix un protocol entre Endesa i la Generalitat que permet instal·lar comptadors socials i regularitzar situacions com la d’aquests veïns de Sabadell. Malgrat això, critiquen la “descoordinació absoluta” entre els Departaments de Drets Socials i Interior. Així mateix, critiquen que siguin els antiavalots dels Mossos d’Esquadra els que intervinguin en àmbits en els quals s’ha de respondre amb actuacions socials. 

Component de risc i sense contractació

Endesa ha al·legat que han actuat al bloc Guillem Agulló perquè hi havia detectada “una situació irregular”. Ressalten que tècnics de la companyia han intentat accedir a l’edifici per fer una revisió fins a 118 vegades durant aquests anys. Finalment, han constatat “riscos”, en relació amb la possibilitat que hi hagi una electrocució o un incendi.

En aquest sentit, la firma apunta que la solució passa per regularitzar “la situació contractual” i que la xarxa sigui “segura”. La companyia elèctrica garanteix que, si hi ha famílies vulnerables, s’està “sempre” en coordinació amb Serveis Socials del consistori.

Alhora, remarca que “s’actuarà amb celeritat” tan bon punt “estigui la documentació tècnica i administrativa sol·licitada” per instal·lar un comptador social. 

Un circuit diferent

L’Ajuntament de Sabadell precisa que el procediment per obtenir aquests comptadors estableix que primer les famílies ho han de reclamar a Endesa, després l’empresa ho ha de comunicar al consistori i finalment fa l’informe corresponent.

Un circuit diferent fins al moment i que van pactar la Generalitat i la companyia “sense la participació” de les administracions locals, apunta. Fins a finals de la setmana passada, segons explica l’Ajuntament, no hi havia constància de sol·licituds i actualment està a l’espera que l’energètica ho actualitzi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Francesc Barcelona
1.

Indignant que una gent que està ocupant unas vivendes es queixin que no tenen llum. Colla de ganduls. Las esquerres porten ruïna

  • 0
  • 1

Comenta aquest article