Creen un índex per determinar el risc de desenvolupar malalties hepàtiques

Investigadors del Clínic-IDIBAPS lideren el disseny d’una eina per diagnosticar precoçment malalties com la cirrosi i frenar la seva progressió


Investigadors d l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer de l’Hospital Clínic de Barcelona (Clínic-IDIBAPS) han liderat un estudi internacional en el qual han dissenyat un índex que permet determinar el risc de desenvolupar cirrosi o altres malalties greus al fetge en la població general. Gràcies a l’ús de vuit variables es podran aplicar canvis en l’estil de vida de les persones en risc, diagnosticar de forma precoç aquestes malalties i iniciar tractaments que en frenin la progressió. L’estudi s’ha publicat a la revista The Lancet

L’estudi s’ha fet en el marc d’un consorci internacional, liderat pel Clínic-IDIBAPS, el qual va centrar-se primer en el desenvolupament d’un índex de risc de tenir malalties hepàtiques. Aquest índex, anomenat LiverRisk, està basat en sis variables estàndard de laboratori que es poden determinar a qualsevol part del món, així com en l’edat i el gènere. 

El mecanisme permet fer una predicció de l’aparició de fibrosi hepàtica —l’acumulació de teixit fibrós al fetge— i de quina és la situació de normalitat o d’anormalitat del fetge d’una persona, així com preveure la possibilitat d’aparició de complicacions a llarg termini. “D’aquesta manera es pot preveure la possibilitat que una persona tingui una cirrosi a llarg termini i acabi desenvolupant càncer o morint per la malaltia”, apunta el coordinador del projecte europeu LiverScreen, del qual forma part l’estudi, el doctor Pere Ginès, qui a més és cap del grup de malalties cròniques del fetge del Clínic-IDIBAPS. 

Per elaborar l’índex, els investigadors es van basar en les dades de 6.400 persones sense malaltia hepàtica coneguda, però que després d’una prova d’elastografia hepàtica —la qual permet determinar la rigidesa del fetge— es va veure que algunes d’elles tenien fibrosi hepàtica. Aquest índex després es va validar en un grup de 8.369 persones de la població general i el seu valor pronòstic es va determinar en una cohort de més de 416.000 participants sense malaltia hepàtica i amb un seguiment de 12 anys. 

La importància de l’elaboració d’aquest índex rau en el fet que hi havia una necessitat mèdica no coberta per disposar d’eines senzilles basades en variables clíniques o de laboratori per identificar a les persones en risc de fibrosi hepàtica. A més, fins ara les tècniques no invasives o les calculadores de risc basades en analítiques tenien certes limitacions. Ginès subratlla que fins ara no hi havia cap possibilitat de diagnòstic precoç de les malalties hepàtiques i que amb aquest nou índex sí que es podrà fer tractaments abans que els pacients desenvolupin una cirrosi. 

Més de 2 milions de morts l’any per cirrosi i càncer de fetge 

La cirrosi és una de les principals causes de mortalitat al món i la segona causa d’anys de vida perduts a Europa, recorden des del Clínic-IDIBAPS. Aquesta malaltia pot causar “carcinoma hepatocel·lular”, el tipus més freqüent de càncer de fetge, i les dues malalties juntes són responsables de la mort de dos milions de persones cada any al món. 

L’acumulació de teixit fibrós al fetge és la causa de la cirrosi, la qual es pot produir per qualsevol procés inflamatori derivat de diversos factors. Tot i que la cirrosi causada pel cirus de l’hepatitis C ha disminuït gràcies als nous tractaments, està creixent molt la seva prevalença a causa de la malaltia per fetge gras de tipus metabòlic, deguda a les epidèmies de diabetis tipus 2 i obesitat. 

“És una malaltia que es desenvolupa molt lentament i no produeix símptomes, de manera que molt sovint quan es diagnostica està en una fase molt avançada i en la que les possibilitats de tractament són molt limitades”, destaca Ginès. Per aquest motiu, “poder identificar de forma primerenca quines persones estan en risc de tenir una fibrosi progressiva al fetge permetria poder aplicar canvis en l’estil de vida de les persones o realitzar tractaments per prevenir le desenvolupament de la cirrosi”, segons especifica el coordinador del projecte LiverScreen. 

 El consorci internacional que forma part del projecte LiverScreen ha estat liderat pel Clínic-IDIBAPS i ha comptat amb 43 hospitals i centres de recerca de l’Estat espanyol, Dinamarca, França, Holanda, Anglaterra, Alemanya, Itàlia i Croàcia. El projecte ha estat finançat amb sis milions d’euros del programa Horizon 2020 de la Unió Europea i el seu objectiu és avaluar el potencial d’una tècnica no invasiva, l’elastografia hepàtica, en el cribratge de malalties cròniques del fetge en la població general. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article