8 consells per tornar a la rutina després de les vacances

Un 37% de les persones actives professionalment pot patir la síndrome postvacacional


Gran part dels 20,4 milions de persones actives professionalment a Espanya s’incorporarà aquestes setmanes a la feina després de les vacances. I al 37% els passarà factura: segons un informe d’Adecco, aquest és el percentatge que pateix o patirà l’anomenada “síndrome postvacacional”, que es tradueix en apatia, cansament, manca d’energia, dificultat per concentrar-se, trastorns del son, nerviosisme, estrès o, fins i tot, tristesa.

Els experts i expertes apunten diverses raons per les quals això passa. Com explica Enric Soler, professor col·laborador dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), el retorn a la feina després d’unes quantes setmanes de vacances implica un canvi dràstic en el dia a dia, “i els humans som molt adaptables, però ens emmotllem a les situacions noves de manera progressiva. De la mateixa manera que necessitem un temps per superar un dol o que necessitem tota una adolescència per deixar de ser infants i transitar al món de l’adultesa, no podem pretendre que el nostre estil de vida en un període de vacances es pugui canviar de manera brusca en qüestió de 24 hores”, afirma.

Que aquesta tornada a la feina sigui més o menys suportable depèn bàsicament de quatre variables: la motivació professional, la satisfacció i el benestar a la feina, els recursos resilients de cadascú i que hi hagi facilitats o no per conciliar la vida laboral i la personal, indica Mireia Cabero, també professora col·laboradora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC. “Quan el retorn a la feina sorgeix d’una motivació interior (il·lusió, propòsit vital, vocació o autorealització), el retorn a la feina és agraït, esperat i sense gaire reticència, i per això l’adaptació és ràpida”, indica. “No obstant això, quan el retorn a la feina sorgeix per una motivació externa (treballar per necessitat econòmica i obligació, sense interès personal en la tasca o en l’organització), el retorn a la feina pot generar rebuig, fins i tot depressió reactiva. Sobretot si no hi ha un bon clima laboral, tenim poca capacitat per afrontar amb maduresa la incomoditat de tornar a la feina i hi ha obstacles per a la conciliació”, assenyala la professora de la UOC.

Consells per suportar la tornada

Independentment de quines siguin les circumstàncies de cadascú respecte a aquestes motivacions i l’ambient laboral, els experts i expertes afirmen que algunes recomanacions poden ajudar a fer que l’adaptació a la rutina laboral després de les vacances d’estiu sigui ràpida i sense complicacions. Aquests són els seus set consells:

  1. Viure l’aquí i l’ara. Segons Enric Soler, obsessionar-se a anticipar la tornada a la feina perquè la transició sigui més suportable roba temps i qualitat de vida de les vacances. “Planificar és una manera d’anticipar el que vindrà. Vivim en un context massa tensat en tots els àmbits de la vida i potser estem abusant de voler-ho tenir tot planificat per protegir-nos mentalment de la por dels canvis que preveiem que haurem d’afrontar”, explica. Per això, encara que planificar situa mentalment a la nova situació, de manera que quan es produeixi ja no sigui la primera vegada que s’afronta, situar-se mentalment en aquesta nova situació “no ens permet viure plenament l’aquí i l’ara. Hem d’assumir que no ho podem planificar tot, així que soc més partidari de viure plenament l’aquí i ara, i confiar en les nostres eines per afrontar els canvis quan es produeixin. Ja ens preocuparem quan sapiguem de què ens hem de preocupar”, aconsella.
  2. Confiar en la capacitat d’adaptació. Com recorda el professor col·laborador de la UOC, segurament aquest any no és el primer en què es fa una incorporació a la feina després de les vacances, “i si ho és, no serà l’últim. No és una causa de mort reconeguda científicament, així que sobra convertir-ho en un drama. Confiar en la capacitat d’adaptació pròpia és bona idea.”
  3. Continuar gaudint del lleure i del temps per a un mateix. Segons Mireia Cabero, que la conciliació permeti durant l’any poder viure la vida que es vulgui viure alhora que es treballa és una necessitat que no s’ha de passar per alt. “Si no és així, la renúncia és excessiva i impacta en la nostra satisfacció, equilibri i desmotivació, i pot generar quadres de depressió reactiva, ansietat generalitzada, esgotament professional i estrès”, diu, i recomana mantenir temps per a un mateix durant tot l’any, no només durant les vacances.
  4. Fugir dels canvis bruscos del dia a dia. “Si són inevitables, com ara un desfasament horari, dona’t un temps per adaptar-te. Si són evitables, és a la teva mà triar-los o no”, recorda Enric Soler.
  5. No oblidar que els períodes de descans formen part de l’activitat laboral. “Quan has estat de vacances, has estat treballant per oferir la millor versió de la teva faceta professional a la tornada a la productivitat. No per estar de vacances deixes de ser qui ets professionalment. És imprescindible descansar per fer bé la nostra feina”, afirma el professor col·laborador de la UOC, i recorda que durant l’any tenim tres tipus de períodes de vacances: els caps de setmana, que són períodes curts però freqüents; Setmana Santa, Nadal i ponts, que són períodes mitjans i menys freqüents, i les vacances d’estiu, que són períodes llargs, però els més infreqüents. “Els tres tipus de descans professional repartits durant tot l’any ens ofereixen tres tipus de desconnexió laboral mitjançant diferents activitats d’oci. Hem d’aprendre a treure tot el suc possible a cadascun d’ells”, sosté.
  6. Fer el propòsit de no desaprofitar les properes vacances, és a dir, el cap de setmana següent a la reincorporació, i els successius. Segons Soler, l’ideal és triar el que resulti més reparador a cadascun dels tres tipus de períodes de vacances que es tenen durant tot l’any, “i evitar fer el que s’espera que facis. Els caps de setmana no són només per posar en marxa la rentadora, i a les vacances d’estiu no és obligatori gastar un dineral en un viatge.”
  7. Si tornar a la feina aclapara, cal plantejar-se un canvi. Els experts i expertes afirmen que gaudir de la professió no hauria de ser un luxe. Una feina és gratificant en la mesura que agrada i es gaudeix. “Si fa setmanes que no ho practiques, ho trobaràs a faltar, i quan puguis tornar a exercir la teva professió, mataràs el cuquet de no haver-la exercit durant un temps significatiu. Si mai no t’ha agradat la truita de patates amb ceba, no pretenguis que t’agradi el dia que et vegis forçat a menjar-ne. Si no tens il·lusió per tornar a la feina després de les vacances, planteja’t si aquesta feina t’agrada”, recomana Soler.
  8. Si no se segueix un estil de vida saludable, convé intentar-lo canviar, però de manera progressiva. Els canvis importants, millor que no coincideixin, adverteix el professor col·laborador de la UOC. El cos pot facilitar al cap l’adaptació si s’està descansat, amb salut, àgil i enèrgic, ja que “quan tenim el cos preparat no sumem tensió a la tensió psicològica del retorn”, explica Mireia Cabero. Per això, qui practica esport i té una dieta saludable durant tot l’any tindrà menys problemes amb la tornada a la feina perquè l’esport redueix l’ansietat i l’estrès, i l’alimentació sana prevé els problemes de salut o els atenua. Però segons l’opinió d’Enric Soler, l’alimentació i l’esport formen part de l’estil de vida, a la qual aporten més qualitat, i l’estil de vida és transversal a totes les etapes de l’any, siguin de vacances o de feina. Per això, si no es porta un estil de vida saludable, la millor manera de canviar aquesta realitat és fer-ho de manera progressiva i no triar, justament, un període de més estrès com el de la tornada a la feina.

(Un article de Beatriz González, per la UOC)

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article