Creu Roja no pot fer ús dels habitatges per a sol·licitants d’asil a Girona perquè la Policia Nacional no els dona cita

L’entitat lamenta que no es pugui fer per internet i diu que el telèfon que hi ha no dona resposta a les necessitats


Creu Roja de Girona assegura que no pot fer ús dels habitatges que té destinats a persones que demanen asil internacional perquè la Policia Nacional no els dona cita. El problema és que per poder entrar al programa cal que aquestes persones estiguin registrades per la policia. Actualment, només es pot demanar hora a través d’un telèfon, que només està operatiu unes hores determinades.

Fins fa uns mesos encara es podia fer el tràmit per la web, però es va decidir tancar-ho i ara l’única manera és per telèfon. A més, en molts casos els sol·licitants d’asil no parlen ni català ni castellà, fet que complica encara més poder demanar hora. Això ha provocat que hagin de ser els Ajuntaments i Consells comarcals qui s’ocupin d’aquestes persones.

Però el problema va més enllà per a aquests sol·licitants d’asil. I és que si superen els tres mesos d’estada a l’Estat —en cas que hagin entrat com a turistes— els poden expulsar al seu país.  Per això, la responsable de persones refugiades de Creu Roja a Girona, Anna Serra, recorda que el dret d’asil “és un dret i s’ha de poder exercir”.

Per tot plegat demana que des de la Policia Nacional facin alguna cosa per “garantir aquest dret”. “No és que el programa estigui col·lapsat com podia passar anteriorment. El problema és que nosaltres tenim aquestes places a disposició, però no podem fer entrar la gent que ho demana al programa”, lamenta Serra.

La situació fa que hi hagi moltes persones pels carrers de la demarcació de Girona que han anat a Creu Roja per inscriure’s al programa d’acolliment, però l’entitat no els pot admetre perquè no consten a la Policia Nacional. 

Cinc espais on ubicar-los

Serra explica que actualment a Girona hi ha fins a cinc espais on poden ubicar els demandants d’asil i que estan repartits per la demarcació. En concret, n’hi ha espais a Figueres, Girona, La Jonquera i l’Estartit. A més, també hi ha dos espais d’acollida temporal a Girona i a Lloret de Mar, on els beneficiaris s’hi poden estar un màxim de 18 mesos. Serra explica que hi ha places de sobra per poder donar resposta a aquestes persones que, en canvi, han de buscar altres recursos en administracions que no tenen, inicialment, la competència.

Des de Creu Roja expliquen que només acceleren els “casos més greus” com les persones que viuen al carrer i que fa temps que han acudit a l’entitat per demanar ajuda. “La clau és que els donin una cita i després poden entrar al programa, però sense això ens trobem que aquestes persones es troben en una situació d’irregularitat”, concreta.

Finalment, Serra no entén per què en la majoria de països es pot fer a través d’una web i a Espanya no. En aquest sentit, la responsable de refugiats de Creu Roja assenyala que constantment estan en contacte amb altres zones, perquè és una situació “comuna” a tot arreu. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article