Comença la vacunació conjunta de la grip i la Covid-19 als centres d’atenció primària

Es podran vacunar les persones majors de 60 anys i aquelles amb factors de risc


Els centres d’atenció primària (CAP) de Catalunya han començat aquest dilluns la vacunació simultània de la grip i la Covid-19 per a majors de 60 anys, embarassades, persones amb problemes crònics de salut i altres afeccions de risc, així com els professionals sanitaris i sociosanitaris i dels serveis essencials crítics. “Tenim la vacuna al costat, al CAP, amb magnífics professionals. Aprofitem-ho”, ha animat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, des del CAP Ramon Turró de Barcelona. A més, per primera vegada, es poden vacunar de la grip les persones fumadores i tots els infants d’entre 6 mesos i 5 anys. Cabezas ha remarcat que els infants petits “poden patir també complicacions de la grip i vacunar-los ajuda molt a evitar-les”.

La tercera campanya simultània de la grip i la Covid-19 ha arrancat aquest dilluns fora de les residències de gent gran, on va començar fa uns dies. Des de la setmana passada, les persones per a qui la doble punxada està indicada ja poden demanar cita per vacunar-se.

Cabezas ha explicat que es pot demanar cita a través del CAP, presencialment o telefònicament, o a través de ‘La meva salut’, encara que puntualitza que aquesta via és la millor. “La meva salut és l’instrument de contacte creat per a la relació entre les persones i els seus centres sanitaris de referència”, ha recordat. Els CAP també promouran la vacunació entre els pacients dels grups de risc.

La secretària de Salut Pública ha recalcat la importància que les persones amb factors de risc es vacunin tant de la grip com de la Covid-19. Concretament, les persones majors de 60 anys; les embarassades; les persones amb problemes de salut crònic, immunosupressió o amb altres factors de risc i persones amb discapacitat que viuen en residències.

També es vacunaran els professionals sanitaris i sociosanitaris i cuidadors de persones d’alt risc, així com policies, bombers, personal de protecció civil i d’altres serveis essencials, i persones que viuen en institucions tancades.

“Les persones grans, amb condicions de risc o les dones embarassades poden tenir complicacions de la grip”, ha afirmat Cabezas. Pel que fa a la Covid-19, ha indicat que la vacuna que s’administra, la de Pfizer adaptada a òmicron XBB.1.5, també protegeix davant les diverses subvariants que circulen.

Tenint en compte la situació epidemiològica actual, en què molta gent s’ha contagiat almenys una vegada de la Covid-19, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana a partir d’ara una sola dosi de la vacuna independentment de les que s’hagin rebut prèviament.

La vacuna de la grip: per primera vegada a infants i fumadors

Els infants d’entre sis mesos i 5 anys es poden vacunar de la grip al CAP. La vacuna que reben és tetravalent com la dels adults i amb la mateixa composició, però adaptada amb indicacions per a l’edat. S’administrarà de forma intramuscular (punxada), tot i que el Departament de Salut va anunciar que faria una prova pilot amb vacunes intranasals, amb 3.000 dosis adquirides. Aquest grup d’edat és un dels que més pateix la infecció i també pot tenir complicacions greus de la malaltia.

També es podran vacunar de la grip altres col·lectius, com els infants i joves de 5 a 18 anys que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic (aspirina) per la possibilitat de desenvolupar una síndrome de Reye després de la grip.

La campanya també es dirigeix als fumadors, després que així ho recomanés per primera vegada el Ministeri de Sanitat, ja que tenen un major risc de complicacions i d’hospitalització. El 24% de la població major de 15 anys fuma, segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2022.

Cabezas ha interpel·lat els fumadors perquè facin la petició per vacunar-se de forma proactiva, perquè en moltes ocasions els CAP no tenen el registre actualitzat de les persones que fumen.

D’altra banda, aquesta tardor també ha començat la primera campanya d’immunització dels nadons de fins a sis mesos per protegir-los del virus respiratori sincicial (VRS), principal causant de la bronquiolitis.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article