Art en comunitat per reduir el sentiment de solitud de les persones grans

L’avaluació del projecte ‘ArtGran’, desenvolupat a equipaments culturals de Barcelona, determina que ha millorat la qualitat de vida dels usuaris


L’‘ArtGran’, una intervenció basada en l’art i les activitats creatives en sis museus i centres culturals de la ciutat adreçada a reduir el sentiment de solitud en persones grans i millorar la seva salut i qualitat de vida, funciona. Així ho ha constatat l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que ara ha publicat els resultats de l’avaluació d’aquest projecte que es va dur a terme en el 2022.

En línies generals, els resultats mostren que les persones grans participants, que han estat derivades pels seus CAP, milloren en alegria i capacitat per fer les activitats diàries. Així mateix, es redueix el sentiment de solitud en comparació amb aquelles que no hi han participat. La majoria es mostra molt satisfeta amb l’activitat i considera que els ha ajudat a sortir, relacionar-se i sentir-se millor.

El projecte, dirigit a persones de 70 anys o més amb sentiment de solitud, consta de deu sessions, una per setmana, i hi assisteixen grups d’entre vuit i 12 persones del mateix barri. Queden totes en un mateix punt al barri i es desplacen en transport públic acompanyades d’una mediadora social fins al museu o centre cultural. Durant les diferents sessions es proposen diverses activitats relacionades amb l’art (pintura, arquitectura, performance, noves tecnologies, etc.) i tallers participatius relacionats amb el tema central de cada activitat. En últim lloc, cada visita es clou amb un espai de reflexió i conversa sobre allò treballat.

Per a l’edició pilot es van seleccionar persones dels barris de Porta, Prosperitat, Guinardó, Baix Guinardó, Montbau, Vall d’Hebron, Vila de Gràcia, La Salut, Camp d’en Grassot i Sant Antoni. La selecció es va fer per part de les persones professionals d’atenció primària dels caps dels diferents barris i també de serveis socials i la taula de salut del barri. Entre les persones seleccionades, en total hi van participar 138 persones, aproximadament la meitat van fer el programa inicialment (grup intervenció), mentre l’altre part no participava (grup de comparació). Abans i després del programa es van fer enquestes a ambdós grups per avaluar canvis en l’estat de salut, el benestar emocional i la qualitat de vida.

Pel que fa al sentiment de solitud, els resultats mostren que el percentatge de persones que senten un alt nivell de solitud ha disminuït en el grup que ha participat a ‘ArtGran’ passant de 43,8% a 39,6% mentre que en el grup de comparació ha augmentat, passant de 28% a 48%. Igualment, les persones participants obtenen millors resultats en les preguntes de salut emocional quant al sentiment d’alegria comparades amb aquelles que no hi ha participat. Pel que fa a qualitat de vida, s’observa una millora significativa en la realització de les activitats quotidianes sense problemes. En el grup intervenció passa d’un 72,9% a un 75% el percentatge de persones que diuen no tenir problemes. En canvi, en el grup de comparació empitjoren, passant d’un 86,7% a un 68% les que diuen no tenir problemes.

Així doncs, les persones participants manifesten que la intervenció els ha fet sentir-se acompanyades i capaces. Diuen que han recuperat la seva autoestima i se senten respectades i valorades. El grup és un espai segur on poden expressar-se sense ser jutjades. També expressen que el trajecte fins al museu es viu com quelcom molt important. Ho consideren com un temps propi i lliure del grup on es genera conversa i que serveix per conèixer-se i ajudar-se.

A més de l’avaluació quantitativa, l’estudi també va incloure metodologia qualitativa per valorar aspectes com l’impacte en la salut física, emocional i social o la relació amb l’art i els museus, entre altres. Un cop finalitzada la intervenció, es van fer grups de discussió amb les persones participats. Els resultats obtinguts són consistents amb la valoració quantitativa.

A banda, les persones que hi han participat canvien el concepte que tenen de l’art i la cultura i les ajuda a trencar la barrera que poguessin tenir amb els museus. Després de la intervenció veuen els museus com espais accessibles i amables i la cultura com un patrimoni assequible a tothom. Així doncs, ArtGran té el valor afegit d’obrir els museus a tots i totes com un bé comú i no com un privilegi.

Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, el 19% de les dones i el 13,2 dels homes que viuen a la ciutat tenen 70 o més anys. D’altra banda, l’Enquesta de Salut de Barcelona 2021 de l’ASPB apunta que el 28,1% de les dones i el 15,0% dels homes de 70 o més anys s’han sentit soles alguna vegada o sovint. ArtGran, a diferència d’altres experiències en què participen persones grans, es dirigeix a persones amb sentiment de solitud i són els equips d’atenció primària els qui prescriuen aquesta activitat a aquelles que consideren que se’n poden beneficiar especialment. Aquesta selecció es fa també tenint en compte els determinants socials i les desigualtats socials en salut entre els diferents barris de la ciutat.

En aquest context i tenint en compte els beneficis per a la salut i qualitat de vida que mostren els resultats de l’avaluació de la prova pilot, l’ASPB donarà continuïtat al programa en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, atenció primària i els museus que han participat en la prova pilot i l’oferirà en el marc de les intervencions de salut comunitària als barris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article