L’hospitalització domiciliària d’infants amb trastorns de salut mental redueix un 70% les visites a urgències

El programa d’ingrés a domicili del Clínic ha atès un total de 166 pacients psiquiàtrics menors d’edat des de la seva posada en marxa el 2021


L’hospitalització domiciliària dels infants i adolescents amb trastorns de salut mental aconsegueix disminuir un 70% les visites a urgències. Així ho asseguren des de l’Hospital Clínic de Barcelona, que des del juny de 2021 compta amb un programa d’ingrés a domicili per a pacients pediàtrics i joves pioner a l’Estat. Des de la seva posada en marxa, s’han atès un total de 166 pacients menors d’edat, amb una estada mitjana de 20 dies i amb una disminució del 20% dels ingressos hospitalaris.

L’Hospital Clínic explica que aquest nou abordatge “intenta proporcionar atenció mèdica i psicoterapèutica especialitzada a infants i adolescents que pateixen trastorns greus de salut mental, de manera similar a la que tindrien a la planta d’hospitalització, però en el seu entorn familiar”. Gràcies a aquest programa, similar al que s’ha desenvolupat amb èxit a altres països, els professionals de la salut treballen en estreta col·laboració amb les famílies per brindar una atenció personalitzada al pacient, tenint en compte l’entorn familiar, escolar i social de l’infant.  

El programa és dirigit per un equip multidisciplinari format per una psiquiatra infantil i dues infermeres, i integrat al dispositiu d’hospitalització domiciliària de l‘hospital. A més, disposa de cinc llits i està dissenyat per tractar una àmplia gamma de trastorns com ara trastorns de l’espectre autista, trastorns psicòtics, trastorns de l’estat d’ànim, trastorns d’ansietat, trastorn obsessivocompulsiu, trastorns de conducta i trastorns alimentaris. El pla de tractament és personalitzat per cada pacient i inclou visites diàries els set dies de la setmana pel professional en psiquiatria o infermeria, així com coordinacions amb serveis socials i escoles. 

La cap de Servei de Psiquiatria i Psicologia Infantil i Juvenil del Clínic, Luis Lázaro, subratlla que “aquest programa ens permet que els nois i noies tinguin un tractament més intensiu, sobretot treballant amb les seves famílies, en un entorn més ecològic, sense els aspectes més negatius d’un ingrés hospitalari. Això sí, necessitem una estreta col·laboració dels pares per dur a terme l’abordatge terapèutic indicat”. 

Atenció a pacients amb una major problemàtica social

A banda del programa d’ingrés domiciliari, al Clínic també es va implementar el Programa d’Intensificació Domiciliària (PID), el qual dona una atenció integral i facilita l’accessibilitat a la cura en salut mental dels infants de famílies amb més dificultats econòmiques, per tal de vincular-se als recursos habituals. Des de l’inici del programa, el desembre de 2022, s’han atès 32 infants i adolescents amb 481 intervencions a domicili, escola i altres entorns favorables. La recuperació i vinculació posterior als recursos comunitaris de salut mental ha estat positiva al 98% dels casos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article