Un nou projecte promourà la corresponsabilitat vers les cures entre els pares 

El programa de formació es desenvoluparà conjuntament entre el Govern i les associacions de famílies


El Govern impulsarà un projecte per promoure la corresponsabilitat vers les cures entre els homes que són pares d’infants que van a l’escola bressol, a infantil i primària i també amb necessitats especials. Es tracta del projecte batejat com ‘Homes-AFA’, ja que serà un programa de formació que desenvoluparà el departament d’Igualtat i Feminismes conjuntament amb les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC).

El projecte es dotarà d’una subvenció de 470.000 euros entre els anys 2023 i 2024. Segons el Govern, la col·laboració amb les associacions de famílies es considera “clau” per generar un canvi “de base” que permeti reconèixer i valorar les cures i el treball domèstic i promoure’n la responsabilitat compartida.

Des de l’executiu, remarquen que Homes-AFA dona resposta a una realitat encara molt estesa perquè, actualment, a Catalunya les tasques de cures es reparteixen de forma desigual entre homes i dones. Una desigualtat que, destaquen, es produeix encara de manera més àmplia en l’àmbit de la criança i la cura dels infants. Així doncs, el projecte té per objectiu actuar sobre aquest àmbit i provocar canvis estructurals que permetin revertir aquesta situació.

El Govern recorda que segons l’Enquesta de salut de Catalunya 2022 les dones manifesten ser amb molta més freqüència les cuidadores principals a la llar. La diferència és més notable a la cura de la infància i l’adolescència, on un 21% de dones diuen tenir aquest rol mentre que en el cas dels homes només és un 3,40%. La diferència es manté a la cura de les persones amb discapacitats, on un 30% de dones són les encarregades principals envers un 23,2% dels homes. Finalment, un 11,5% de les dones manifesten ser les cuidadores principals de les persones grans, una tasca que entomen un 7,40% dels homes.

A més, a Catalunya augmenta el nombre d’homes i dones que manifesten compartir les cures dels i les menors d’edat (sense discapacitats), que passa d’un 45% a un 55,1%, en el cas de les dones, i d’un 50% a un 65,4%, en el cas dels homes.

D’altra banda, l’enquesta de població activa del segon trimestre del 2023 mostra que el 73,47% de les persones contractades a temps parcial han estat dones i el principal motiu, que es produeix en el 36,4% dels casos, és per la cura dels fills i filles. A més, durant el 2021, el 92,14% de les excedències per cura de fills van ser demanades per dones, d’acord amb el dossier estadístic ‘Les dones a Catalunya 2022’, elaborat per l’Observatori de la Igualtat de Gènere. A més a més, el Govern remarca que la implicació dels homes en les cures no només és imprescindible en termes d’igualtat sinó que també comporta beneficis per a ells mateixos i per als infants.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article