Futurs arquitectes analitzen comerços i equipaments de Barcelona per millorar-ne l’accessibilitat

Persones amb discapacitat o diversitat funcional aporten el seu punt de vista per sensibilitzar estudiants i botiguers


Quinze comerços i tres equipaments del districte de Ciutat Vella, a Barcelona, participaran enguany en una nova edició del projecte ‘Comerç Accessible Sense Barreres’ (CASBA), en el qual estudiants d’arquitectura de la UPC, la UIC i la URL analitzaran i proposaran millores relacionades amb l’accessibilitat d’aquests espais.

La iniciativa pretén sensibilitzar els futurs arquitectes sobre la importància de dissenyar espais adaptats per a tota la ciutadania. Per fer-ho, interactuaran amb persones amb discapacitat o diversitat funcional que els traslladaran els seus neguits. El projecte també vol sensibilitzar els comerciants sobre la importància de tenir locals funcionals i donar veu als col·lectius amb discapacitat en la millora de l’espai urbà i els establiments de proximitat.

En concret hi participaran quinze botigues del carrer de les Moles, de l’associació Barnacentre. A més, enguany també s’hi sumaran equipaments municipals com el centre cívic Pati Llimona, el Centre Esportiu Municipal Colom, el Mercat de la Boqueria i la ludoteca El Pi.

La formació consisteix en sessions teòriques a les aules universitàries amb persones amb diferents tipus de discapacitat o diversitat funcional per compartir l’experiència de primera mà en detectar barreres o elements inaccessibles per al seu dia a dia en l’ús d’espais comercials. Hi participen persones voluntàries referents de les entitats de persones amb discapacitat com l’ACAPPS, Amputats Sant Jordi, l’Associació discapacitat visual Catalunya B1+B2+B3,el Grup Cooperatiu TEB, el Grup Sant Pere Claver i la Residència Vigatans i l’Associació d’Usuaris de Gossos Pigall de Catalunya.

Després, els i les estudiants analitzaran els comerços i realitzaran visites amb cadira de rodes, bastons i antifaços per viure en primera persona les dificultats quotidianes d’accessibilitat física i comunicativa en entorns reals de comerços en funcionament. El projecte acaba amb el treball acadèmic individual o en grups i el retorn de les conclusions i propostes de millora als comerços i equipaments.

406 comerços i 26 equipaments analitzats a Ciutat Vella

El Projecte Comerç Accessible Sense Barreres està promogut per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), amb col·laboració amb tots els districtes, i enguany compleix onze anys.

Al districte de Ciutat Vella, on va néixer la primera edició al 2012 i ha tingut continuïtat durant tots els anys, hi ha participat en total més de 406 comerços dels diferents eixos comercials, i compta amb la implicació dels professionals i tècnics de comerç al Districte de Ciutat Vella i els tècnics de l’IMPD.

En les darreres edicions del projecte a Ciutat Vella, fins al 2022, s’han analitzat 9,05 quilòmetres de via pública, 26 equipaments i 406 comerços. Els recorreguts es trien tenint en compte els diferents recorreguts que fan habitualment les persones amb discapacitat del districte, així com els comerços i equipaments que sovintegen. Cada curs ha permès ampliar l’estudi amb nous eixos comercials, a més d’incorporar propostes de millora en la via pública.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article