La participació activa de les dones en el part i l’acompanyament individualitzat millora l’experiència

Una associació de llevadores reclama que el part a casa s’inclogui en el sistema públic


La participació activa de les dones i el suport professional individualitzat de les llevadores contribueixen a una experiència positiva del part, amb repercussions simultànies en la salut maternofilial, segons un estudi fet a iniciativa de l’Associació de Llevadores del part a casa de Catalunya (ALPACC).

La recerca, publicada al Journal of Advanced Nursing, explora la percepció de la seguretat, la participació en el procés, el suport professional i la pròpia capacitat, gràcies a la participació de 236 dones amb embarassos de baix risc i sense complicacions que havien triat donar a llum a casa o a la casa de parts de Migjorn amb llevadores de l’ALPACC.

Entre el primer i el tercer mes de postpart, les dones van completar l’enquesta i la majoria van expressar un alt nivell de satisfacció, principalment pel seu paper actiu en el procés i pel suport professional rebut per les llevadores. A més, les dones amb experiències prèvies de part van mostrar una major sensació de seguretat.

En canvi, van expressar una experiència més negativa aquelles dones que van haver de ser traslladades a l’hospital durant el part i també les que van ser sotmeses a una episiotomia, tot i que van valorar de manera molt positiva el suport professional.

El 2022, un altre estudi realitzat en el marc de la tesi doctoral de Marta Roqueta Vall-llosera, llevadora i professora de la Universitat de Girona, va utilitzar el mateix tipus de qüestionari, però en l’entorn hospitalari. Si es comparen les puntuacions generals de l’experiència, les dones que van parir a casa van obtenir puntuacions més altes, la qual cosa implica una millor experiència.

L’àmbit on es va trobar una major diferència va ser en el de la participació, i és que les que van parir a casa van expressar una major participació. La baixa participació de les que van parir a l’hospital es relaciona amb el fet de no poder triar la posició, no poder moure’s lliurement i no tenir altres opcions analgèsiques més enllà de l’epidural.

Des de l’ALPACC han lamentat que només existeix una casa de parts pública arreu de l’Estat i han reivindicat la seva seguretat. En aquest sentit, han reclamat que els naixements a casa siguin considerats com una opció dins dels serveis de salut pública, donada l’experiència positiva de les dones. Han apuntat, però, que també fa falta un canvi en els plans de formació que inclogui aquesta opció d’acord amb l’evidència científica actual.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article