SATSE presenta al·legacions al Pacte Nacional de Salut i critica la manca de diversitat d’experts

El sindicat s’oposa a eliminar el règim estatutari i reclama més participació dels professionals en el procés


El sindicat d’infermeria SATSE ha presentat al·legacions contra el Pacte Nacional de Salut. Entre les principals crítiques, que està “enfocat a defensar les línies d’acció” de la conselleria i que hi ha una manca de diversitat entre els experts que l’han elaborat. Ha expressat també la seva frontal oposició a eliminar el règim estatutari i ha afirmat que hi manca una anàlisi en profunditat sobre les raons de la manca de professionals sanitaris. Per al sindicat, el document no constitueix la millor manera d’iniciar el procés de pacte i ha reclamat una participació àmplia i inclusiva, assegurant els interessos dels professionals de la salut i de la ciutadania en general.

Per al sindicat, el punt més conflictiu és una possible eliminació del règim estatutari. Es refereix al punt que parla de redissenyar la política de persones del sector salut i social, revisant l’actual règim estatuari i valorant-ne la possible eliminació. El sindicat s’ha oposat frontalment a aquest plantejament i ha assegurat que contradiu l’ordenament  jurídic vigent. A més, ha assegurat que el que fa que un professional opti per quedar-se a treballar a Catalunya és el fet de poder aconseguir una plaça fixa.

Altres al·legacions apunten a la manca de reconeixement de l’atenció comunitària, la necessitat d’establir mesures per millorar les condicions laborals i de retenció del personal i s’insta a garantir un finançament específic i finalista per a les mesures proposades.

Al seu document, SATSE planteja propostes de millora com harmonitzar les ràtios de professionals amb la mitjana europea en els àmbits sanitari i social, dotar el sistema amb un finançament que garanteixi la qualitat assistencial i el poder adquisitiu dels sanitaris, prioritzar el dimensionament de les plantilles d’infermeria i garantir la participació activa dels professionals en les polítiques de recursos humans i gestió sanitària.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article