Satse s’oposa a que les infermeres puguin proposar una incapacitat laboral pel seu compte

El sindicat rebutja la postura del Col·legi d’Infermeres perquè hi veu una “transferència” de competències i sobrecàrrega


Satse ha expressat la seva oposició “frontal” a la postura del Col·legi d’Infermeres favorable a que aquest col·lectiu pugui proposar una incapacitat temporal (IT) pel seu compte. El Col·legi va fer públic fa uns dies un document on defensa que la infermera pot fer la proposta d’incapacitat temporal en benefici de la persona atesa, registrant-ne el motiu de consulta, el tipus d’IT, l’empresa i la durada prevista; document que haurà de signar el metge.

Satse ha expressat el seu desacord amb plantejar la proposta d’incapacitat com a una competència més de la professió infermera i ha recordat que cap mòdul col·laboratiu pot habilitar per indicar un diagnòstic mèdic. El sindicat ha assegurat que això excedeix les seves competències. A més, ha plantejat la manca d’una ordre expressa als professionals d’infermeria per fer propostes d’incapacitat temporals, així com la manca d’instruccions explícites en els protocols assistencials i les ordres superiors en aquest sentit.

Per tot plegat, Satse ha instat el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya a reconsiderar la seva postura i a demanar a l’Institut Català de la Salut (ICS) i altres entitats sanitàries que actualitzin els protocols amb una clara determinació de quines són les accions d’infermeria respecte a les propostes d’IT, desvinculades del diagnòstic mèdic. També que eliminin de l’Estació Clínica d’Atenció Primària (ECAP) les referències als diagnòstics mèdics en les intervencions infermeres autònomes i que aquestes es vinculin a diagnòstics de codificació infermera i que pot acabar amb una proposta d’aturar l’activitat laboral però no d’incapacitat temporal.

Satse ha reconegut els esforços en l’actualització i millora de les competències professionals dels infermers, però ha subratllat la importància de garantir que aquestes noves responsabilitats “no esdevinguin una càrrega addicional”, ha remarcat. A més, ha demanat que la col·laboració amb altres professionals que han defensat sempre no es pot convertir en una “transferència de responsabilitats injusta” i en una sobrecàrrega per a les infermeres.

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, en canvi, considera que fer la proposta és “totalment ètic i legal” i posa en valor el criteri professional de la infermera, facilitant també l’accés de la ciutadania a aquesta prestació. Apunta també que les infermeres no poden renunciar a les fites assolides al llarg dels anys. Per tot això, el Consell de Col·legis s’ha oposat “a qualsevol plantejament que impliqui o vagi en detriment de les competències pròpies o de les de col·laboració”, ha afirmat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article