La vigilància amb ressonància en lloc de la mastectomia redueix la mortalitat en dones amb risc de càncer de mama BRCA1

Un estudi internacional amb participació de Sant Pau ha analitzat dades de 2.488 dones


Un estudi internacional en què ha participat l’Institut de Recerca Sant Pau ha revelat que la vigilància mitjançant ressonància magnètica anual en dones amb mutacions en els gens BRCA1 redueix significativament la mortalitat per càncer de mama sense la necessitat de recórrer a la mastectomia preventiva. La recerca, que inclou dades de 2.488 dones de 59 centres en 11 països, destaca la reducció de mortalitat associada a la detecció precoç sense necessitat d’intervencions quirúrgiques invasives.

L’estudi analitza dades de dones amb variants patogèniques dels gens BRCA1 o BRCA2. Amb un seguiment mitjà de 9,2 anys, els resultats han demostrat una disminució notable en la taxa de mortalitat entre les participants amb variacions de seqüència BRCA1.

L’edat mitjana d’entrada de les participants va ser de 41,2 anys. De les 2.488 dones, 1.756 (el 70,6%) van fer almenys una prova de ressonància magnètica com a part del programa de vigilància, mentre que 732 (el 29,4%) no van fer-se cap prova de ressonància magnètica. Després d’un seguiment mitjà de 9,2 anys, 344 dones (el 13,8%) van desenvolupar càncer de mama, i 35 (l’1,4%) van morir a causa d’aquesta malaltia.

Els resultats obtinguts obren la porta a l’avaluació de l’impacte de la vigilància per ressonància magnètica en dones amb mutacions en el gen BRCA2 i altres gens associats a risc de càncer de mama, i consolida la utilitat de la vigilància radiològica entre les estratègies de prevenció per a dones d’alt risc.

Sant Pau assegura que aquest estudi posa de manifest el potencial de les tècniques de seguiment no invasives com a mètode preferent per a la gestió del risc de càncer de mama en dones amb susceptibilitat a desenvolupar un càncer de mama. “Aquesta recerca reafirma la importància de l'assessorament preventiu personalitzat de les persones que hereten una predisposició a càncer”, asseguren des de l’institut.

“Aquests resultats són importants perquè aquestes dones tenen un risc molt elevat de desenvolupar càncer de mama. Des de Sant Pau hem seguit durant més d’una dècada a gairebé 200 pacients i hem pogut comprovar que la vigilància amb ressonància magnètica realment redueix la seva mortalitat perquè detectem els tumors en fases molt inicials, quan els tractaments són molt efectius”, explica la doctora Teresa Ramón y Cajal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article