Afectats de Covid persistent critiquen el “maltractament estructural” que pateixen quatre anys després de la pandèmia

Es calcula que arreu de l’Estat hi ha dos milions de persones que pateixen aquesta malaltia


Ja fa quatre anys de l’inici de la pandèmia i, tot i que moltes hem deixat enrere tot el que va suposar, encara hi ha dos milions de persones a l’Estat que pateixen Covid persistent. Amb motiu del Dia Internacional de reconeixement de la Covid persistent (Long Covid Awareness), el 15 de març, associacions d’afectades per la malaltia d’arreu del territori han presentat el manifest ‘El olvido que somos’, en el qual critiquen el “maltractament estructural” que pateixen i reclamen el reconeixement per part de l’administració.

“La majoria continuem patint una enorme quantitat de símptomes, malalties que ens afecten de forma diferent”, lamenten en el manifest, on afegeixen: “Continua el viacrucis de visites a metges, especialistes i una infinitat de proves diagnòstiques”. I és que, quatre anys més tard, encara no hi ha cap tractament clar i eficaç, i molts dels malalts presenten algun grau de discapacitat, en alguns casos no reconeguda, i molts d’altres s’han quedat sense feina i en risc d’exclusió social.

Afirmen estar tipes de la “incomprensió social” i, sobretot, de la “incapacitat política” per afrontar el que consideren una subpandèmia. Les afectades lamenten l’“oblit” al qual són sotmeses i exigeixen reconeixement de la malaltia per part del Departament de Salut i del Ministeri de Sanitat, així com el recompte de les persones afectades. 

A més, les signants expressen la seva indignació pel “maltractament” rebut per part dels organismes oficials d’avaluacions mèdiques i pel Departament de Drets Socials, i reclamen una partida pressupostària per a la recerca i l’atenció sanitària del col·lectiu.

Alhora, critiquen el tracte rebut per diversos professionals sanitaris i lamenten que moltes de les persones afectades han estat acomiadades dels seus llocs de feina, sense possibilitats de trobar-ne una de nova perquè pateixen “una malaltia sense cura”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article