Alerta del Sindicat de Llogateres: desinformació i paranys de la patronal per no aplicar la regulació dels preus dels lloguers

L’organització insta a les administracions públiques a fer campanyes massives perquè els llogaters coneguin els seus drets


Fa tot just un mes que la regulació de preus al lloguer està activa en aquells municipis declarats com a zona de mercat residencial tensat. A Catalunya, hi ha 271 localitats on es pot aplicar el topall dels preus dels lloguers, una mesura que cobreix una zona on viuen més de set milions de persones, el 90% de la població.
 

Aquesta regulació, que és una de les darreres novetats que ha incorporat la llei d’habitatge aprovada pel Govern espanyol al maig, protegeix als llogaters de les pujades de preus. És una regulació que ja està en vigor, que cal complir, però alerta: la patronal immobiliària i diversos sectors econòmics amb interessos darrere estan promovent campanyes de “desinformació i soroll”, tal com ha denunciat el Sindicat de Llogateres. “No és normal que la patronal immobiliària es dediqui a explicar com saltar-se la llei, ni a dir que no funciona, quan és ben bé el contrari”, ha lamentat Enric Aragonès, el portaveu de l’organització. “L’objectiu és generar tensió i que els propietaris pensin que es poden saltar la llei; també es busca que el llogater accepti qualsevol cosa perquè es pensi que la llei no serveix”, ha assenyalat Aragonès, en una trobada amb periodistes.

Des del sindicat apunten que la patronal està buscant, amb aquest soroll i amb les diverses maniobres que estan detectant per no aplicar la llei, distorsionar un fet que és real: la normativa funciona i pot fer que, després d’anys de lluites per part de la ciutadania, gràcies a la qual s’ha impulsat la llei d’habitatge, els preus dels lloguers deixin de pujar inexorablement. “La regulació prohibeix totes les pujades de preus i força també algunes baixades. Nosaltres treballarem per assenyalar, perseguir i fer que se sancionin els incompliments d’aquesta regulació”, ha manifestat Aragonès, qui ha estat clar: “Tenim una regulació en vigor, és obligatori que es compleixi i és obligatori també que tots els llogaters la puguin conèixer”.

Diverses maniobres per no abaixar preus

Els estratagemes que la patronal immobiliària ha fet servir durant aquest mes han estat diverses. Primer de tot, s’ha fet una campanya informativa, emparada per molts mitjans de comunicació segons adverteix el sindicat, en la qual es desinformava sobre la regulació: amb informació que indicava que no es podria aplicar, o que no seria efectiva. En afegit, també han reiterat que els propietaris retirarien els seus pisos del mercat de lloguer.

També s’han donat altres paranys just abans que entrés en vigor la normativa: centenars de persones a les quals els caducava el contracte de lloguer després del mes de març -quan ja es podrien acollir a la nova normativa de topall de preus-- es van adreçar al Sindicat de Llogateres per denunciar que les immobiliàries els estaven forçant a renovar els contractes abans de temps. Així els podrien pujar el lloguer abans que els llogaters quedessin protegits pel topall.

S'estan donant casos de llogateres que estan sent coaccionades per prorrogar el contracte, per no haver d’aplicar baixades de lloguer

D’altra banda, també s’estan donant molts casos de llogateres que, davant la renovació del contracte, el que podria comportar baixades de preu si el lloguer està per sobre del topall del seu municipi, estan sent coaccionades per prorrogar el contracte i no renovar-lo. “A qualsevol llogater a qui se li acabi el contracte i li estiguin negant fent un contracte nou, o li estiguin intentant colar pròrrogues quan li haurien de fer un contracte nou amb baixades de preu, que s’acosti al Sindicat de Llogateres. Sembla difícil negociar o encarar-te amb una immobiliària o amb un arrendador si estàs sol, però si estàs organitzat ho farem. Tenim experiència de set anys defensant les llogateres”, ha animat el portaveu de l’organització.

Una altra via per generar dubtes en la regulació ha estat posar el focus en els lloguers de temporada. Diverses informacions apuntaven que aquesta podria ser l’escletxa que trobés la patronal per no aplicar la llei, ja que de moment, aquests lloguers no es protegeixen en la nova normativa. “Hem sentit dir a la patronal immobiliària que farien lloguers de temporada per saltar-se la regulació dels lloguers. Això és un ús fraudulent dels lloguers de temporada i s’ha de perseguir”, aclareix el sindicat, i recorda que no es poden fer contractes de temporada a llogaters que fan d’aquell habitatge el seu domicili. “Cal deixar claríssim, informant i sancionant els incompliments que no es pot servir la figura del lloguer de temporada per saltar-se la regulació de preus”, assenyala Aragonès.

Per evitar que es donin aquestes situacions, el Sindicat demana que pugui haver-hi canvis normatius que facin més clar com perseguir aquests incompliments, i també reclamen que les persones que viuen amb contractes de lloguers de temporada per necessitats concretes estiguin protegides com la resta de llogaters. Així, segons el Sindicat, caldria que aquesta figura –que ha de tenir un ús molt restringit, recorden- estigués protegida per la regulació de preus i altres drets que la nova llei contempla, com la prohibició de cobrar honoraris, entre altres. “Poden haver-hi canvis normatius que protegeixin les persones que estan en lloguer de temporada, però el que no es pot fer segur és fer massivament i de manera fraudulenta lloguers de temporada amb llogaters que fan d’aquell habitatge el seu domicili”.

Aquests moviments mostren que la regulació de preus “protegeix els llogaters i funciona correctament”

Així mateix, des del Sindicat reconeixen que no és un fet que s’estigui donant massivament, perquè tal com recorden, la patronal sap “perfectament” que s’estaria fent un ús fraudulent. “El que fan és un intent de transmetre sensació de desgavell, de desinformació”. En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya ha anunciat que vol regular el lloguer de temporada, una qüestió que celebren des de l’organització.

En definitiva, tots aquests moviments i argúcies per no aplicar la llei mostren, segons assenyala el sindicat, que la regulació de preus “protegeix els llogaters i que està funcionant correctament”.

Campanya informativa “massiva”

D’altra banda, i justament per evitar que aquests paranys puguin donar-se, el Sindicat reclama a les administracions públiques que facin una campanya “massiva” perquè la ciutadania estigui informada i conegui els seus drets. Perquè, segons entenen, tant la Generalitat com l’Estat no han fet una bona tasca informativa: “Veiem que ve molta gent a les assemblees amb molts dubtes. Els llogaters no coneixen bé la regulació”.

Des de l’organització sí que han llançat una campanya informativa amb xerrades per tot el territori i incidència a xarxes socials perquè tots els llogaters coneguin com funciona aquesta regulació i la puguin fer valdre els seus drets. “Però hauria de ser l’administració qui ho faci”, insisteixen. En aquest sentit, també estan impulsant l’acció ‘Abaixem els lloguers’, una iniciativa que dona eines perquè les llogateres lluitin per abaixar els imports que dediquen a pagar pel seu habitatge. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article