Amb l'art es pot millorar la vida d'altres persones

L'Obra Social 'la Caixa' obre la convocatòria d'ajuts a artistes i entitats culturals que per mitjà de l'art millorin el seu entorn social


"Amb l'art es pot millorar la vida d'altres persones". Amb aquesta premissa, l'Obra Social 'la Caixa' dóna suport a artistes plàstics, músics, actors, ballarins, escriptors i entitats culturals per desenvolupar activitats culturals amb la finalitat d'incidir en col·lectius en risc d'exclusió social o marginalitat i en persones amb discapacitat que afavoreixin processos de transformació social que traspassin la dimensió específicament artística.
 

Paral·lelament, també s'hi poden presentar projectes de creació comunitària que fomentin l'accés a la cultura a través de la participació i contribueixin al desenvolupament de barris o grups marginals.
 
Els projectes presentats hauran de desenvolupar activitats vinculades a les arts plàstiques, la fotografia, el videoart, la música, la literatura, la poesia i les arts escèniques amb l'objectiu de promoure processos d'intervenció social mitjançant la participació dels col·lectius als quals s'adrecen.
 
Seguint el mateix objectiu, aquestes activitats hauran de treballar aspectes com ara el desenvolupament personal, la cohesió i la inclusió social, i la regeneració social de caràcter comunitari.
 
El programa de l'Obra Social 'la Caixa' Projectes Culturals d'Impacte Social obre el termini de la convocatòria per presentar-hi projectes d'aquest any 2011 el proper 6 de juny, i acabarà el 26 del mateix mes.
 
Projectes seleccionats a les convocatòries anteriors
 
L'entitat cultural Maelström (Madrid) ha realitzat una pel·lícula amb la col·laboració de 270 veïns del barri de Lavapiés que mostra la realitat de la immigració a Espanya i que explora a través d'un projecte comunitari el concepte d'identitat en un entorn multicultural.

La coreògrafa i ballarina Sol Picó (Barcelona) ha dut a terme un projecte de dansa contemporània amb nens i nenes en risc d'exclusió social amb l'objectiu de promoure'n el desenvolupament personal i la inclusió social a través d'una disciplina artística.
 
El Museu d'Art Contemporani de Castella i Lleó (MUSAC) ha impulsat un projecte de creació audiovisual i literària amb internes d'un centre penitenciari de Lleó amb la voluntat de promoure aptituds i habilitats que les ajudin a reinserir-se socialment.

La companyia de dansa Lanònima Imperial (Barcelona) ha promogut un projecte de dansa contemporània per a joves amb discapacitat intel·lectual amb l'objectiu de fer visibles les seves capacitats i no les seves discapacitats a través del moviment.

L'artista Toni Casasses (Vic) ha realitzat una peça de videoart en col·laboració amb un grup de persones amb trastorns de salut mental que pretén mostrar a través d'una reflexió poètica la realitat de les persones que pateixen aquest tipus de malaltia.

El fotògraf i integrant del col·lectiu NoPhoto Juan Valbuena (Pozuelo de Alarcón) ha dut a terme un projecte de fotografia amb 12 senegalesos residents en una casa pastera amb la voluntat de fomentar-ne el desenvolupament personal i donar visibilitat a la seva situació al nostre país.

El dramaturg i director de teatre Enrique Olmos (Laredo) ha dirigit l'obra teatral Top Manta, creada i interpretada per un grup d'immigrants subsaharians amb l'objectiu de mostrar el seu testimoni en primera persona i fomentar-ne la integració social.

La Fundació Víctor Saúl (Mallorca) ha dut a terme un projecte de música electrònica adreçat a joves en risc d'exclusió social amb la voluntat de promoure un treball creatiu com a instrument d'inclusió.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article