La crisi fa crèixer la demanda en els centres de formació de persones adultes

Els centres enquestats afirmen que hi ha 2.000 alumnes en llista d'espera i reclamen l'actualització de la normativa


El 26 de setembre va començar el curs en els centres de formació de persones adultes (FPA). STEPV ha realitzat una enquesta en 22 centres d'arreu del País Valencià dels 79 centres que hi ha en total dependents de la Conselleria d'Educació (26 a Alacant, 14 a Castelló i 39 a València) i ha detectat que en el 45% dels centres enquestats falta professorat i que també en un 45% dels centres s'ha incrementat el nombre d'alumnat respecte el curs passat. 

 

Un 45% dels centres denuncien que no tenen suficient professorat per a atendre tots els programes formatius que oferten. En aquest sentit els centres reclamen més dotació de professorat com a mesura urgent per a millorar la FPA i també de personal administratiu per a gestionar la burocràcia. També reclamen un reglament orgànic i funcional específic i noves i millors instal·lacions. Pel que fa a l'alumnat, en un 45% dels centres s'ha incrementat el nombre d'alumnat respecte el curs passat, mentre que en la resta es manté igual el nombre d'alumnes que atenen. El 68% dels centres afirmen que tenen alumnat en llista d'espera, en la majoria dels casos de més de 100 persones (en el total dels 22 centres enquestats arriben quasi a 2.000 alumnes en llista d'espera).
 
Quant als cicles i programes en què ha crescut la demanda, els centres enquestats comenten que el Cicle II (obtenció del graduat escolar) i els programes formatius (Castellà/Valencià per a estrangers, accés a Cicles Formatius de Grau Superior, accés a la Universitat per a majors de 25 anys, etc) són els més demandats, en un 86% i un 52% respectivament.
 
I finalment, la majoria dels centres, un 86%, atribueixen l'augment de la demanda a la crisi econòmica.
 
Infraestructures: Un 36% dels centres comenten que tenen deficiències o problemes en les infraestructures que no estan encara arreglades (goteres, climatització, manca d'espais, reformes, etc.). La majoria dels centres –el 82%- afirma que compta amb la col·laboració dels ajuntaments per a solucionar els problemes de manteniment i un 23% denuncia que la Conselleria d'Educació no està al dia en els pagaments en almenys un quadrimestre.
 
En resum, les dades confirmen que la crisi econòmica ha fet augmentar la demanda d'aquests ensenyaments, especialment en el cicle per a l'obtenció del graduat escolar i dels programes formatius. I tanmateix, aquests centres es regulen per una normativa obsoleta, manquen espais i professorat per atendre tota la demanda, hi ha deficiències en les instal·lacions i en molts casos la Conselleria no està al dia dels pagaments de manteniment.
 
Davant de tot això, STEPV reclama a l'administració que atenga les demandes d'aquests centres quant a l'actualització normativa, l'atenció a la demanda creixent d'aquests ensenyaments, la dotació de personal docent i administratiu suficient i la modernització i ampliació de les infraestructures. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article