La Creu Roja atén gairebé 2.000 persones amb malalties avançades i als seus familiars

Col·labora amb un dels programes de l'Obra Social 'la Caixa'


A Catalunya, s'estima que 16.820 persones requereixen intervencions especialitzades en cures pal·liatives, segons un estudi de l'Observatori QUALY CCOMS-ICO de l'any 2010 basat en dades de l'Institut Nacional d'Estadística de 2009. Cada any, moren aproximadament 60.000 persones, el 60% de les quals a causa d'una patologia crònica evolutiva. A més, entre 2 i 3 persones de l'entorn familiar més proper d'aquests malalts estan directament  involucrades en cuidar-los. Donar una 'resposta adequada a les múltiples necessitats físiques, emocionals, socials i espirituals d'aquestes persones suposa un repte per al sistema sanitari', segons l'Estratègia de cures pal·liatives del Sistema Nacional de Salut.

En aquest sentit, la Creu Roja col·labora en la implementació del Programa per l'atenció integral a persones amb malalties avançades de l'Obra Social 'la Caixa' des de l'any 2008. Aquest programa complementa l'atenció d'aquestes persones en situació d'especial vulnerabilitat, amb l'objectiu de garantir-los la màxima qualitat de vida i reduir el seu sofriment, així com donar suport als professionals que les atenen. També pretén afegir al model sanitari actual una atenció que desenvolupi els valors emocionals i espirituals, com estimar i deixar-se estimar, a més d'ajudar a donar sentit i assimilar les reaccions diverses que apareixen en situacions de sofriment, tant entre els malalts com entre els familiars i persones cuidadores.  Alhora, es contempla l'atenció a persones en procés de dol.  
 
La Creu Roja disposa d'un equip d'atenció psicosocial integrat per 3 professionals de la psicologia i un del treball social, que fins ara han atès 481 malalts i 1.432 familiars, vinculats a diferents serveis de cures pal·liatives del Vallès Oriental. Els serveis amb què la Creu Roja manté un conveni de col·laboració per prestar aquests serveis són l'Hospital General de Granollers, el Programa d'Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES) d'aquesta mateixa localitat i la Fundació Santa Susanna de Caldes de Montbui. Per desenvolupar aquesta tasca, es compta amb la participació de voluntariat de l'assemblea comarcal de la Creu Roja a Granollers, que aporta solidaritat i humanitat a l'atenció.
 
En el marc d'aquest programa, arreu de l'Estat existeixen 28 equips psicosocials més, que globalment han atès més de 59.000 persones, entre pacients i familiars, i 2.579 professionals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article