La Creu Roja llença nous canals de comunicació interactiva per informar i prevenir sobre el VIH

Reprèn la Campanya 'Davant el dubte, informa't! i actua', en motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, amb què preveu sensibilitzar més de 50.000 persones.


Els avenços en la prevenció i la detecció del VIH, així com en el tractament de la Sida són evidents. Trenta anys després del primer diagnòstic del VIH, la Creu Roja segueix treballant per evitar les pràctiques de risc i les actituds discriminatòries cap a les persones que viuen amb el VIH. Una de les eines fonamentals per fomentar actituds de responsabilitat i evitar conductes de risc, a més d'oferir pautes d'actuació i recursos, ha estat, des de fa sis anys, el telèfon d'atenció gratuït 900 111 000. A través d'aquest servei, s'atenen, de forma anònima i confidencial, les consultes de la població relacionades amb la infecció del VIH. Està gestionat per personal especialitzat i compta amb el finançament del Pla Nacional de la Sida. A més, la Creu Roja disposa d'un correu electrònic per a consultes: [email protected].

Des de la creació d'aquest servei l'any 2005, s'han rebut més de 130.000 trucades i s'han contestat més de 3.000 consultes per correu electrònic. La meitat de les assistències estan relacionades amb les pràctiques sexuals, principalment heterosexuals, i la informació sol·licitada amb més freqüència fa referència a les vies de transmissió i a les proves del VIH.
 
Al llarg de 2011, s'ha dut a terme un projecte d'ampliació del servei per incorporar nous recursos tecnològics d'informació i comunicació, com ara la presència dins de les xarxes socials o la possibilitat de realitzar consultes on-line, a través d'un xat especialitzat. Aquest projecte ha transformat el servei d'atenció telefònica en un autèntic Servei Multicanal d'Informació i Prevenció del VIH, caracteritzat tant per la seva horitzontalitat com per les seves possibilitats d'interacció.
 
En aquest context de comunicació interactiva, s'ha posat en marxa la dinàmica 'En positiu: 30 anys, 30 paraules' a la pàgina de Facebook del Servei Multicanal d'Informació i Prevenció del VIH, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la lluita contra la Sida. Aquesta dinàmica fa un recorregut  pels darrers trenta anys, mitjançant l'elecció de trenta paraules positives englobades sota una mateixa imatge, que es publicarà el mateix 1 de desembre per sensibilitzar la ciutadania.
 
Per la seva banda, Creu Roja Joventut (CRJ), la secció juvenil de la institució, desenvolupa accions dirigides a la prevenció de conductes de risc i a la promoció d'hàbits saludables entre la població infantil i juvenil a través de tallers informatius i formatius. CRJ reprèn la campanya “Davant el dubte Informa't! i actua” en 42 províncies d'arreu de l'Estat, durant els mesos de novembre i desembre. L'objectiu és abordar la prevenció de la transmissió del VIH i generar un clima de respecte i acceptació social de les persones que viuen amb el VIH i la Sida. La campanya compta amb la participació de més de 800 persones voluntàries i inclou diferents accions com tallers de sensibilització en centres escolars, estands informatius, distribució de material divulgatiu, sensibilització del personal laboral i voluntari de CRJ i Creu Roja, a més d'altres activitats de conscienciació amb població d'entre 14 i 20 anys. A través d'aquesta intervenció, s'espera sensibilitzar més de 50.000 persones.
 
L'actuació de la Creu Roja a Catalunya davant del VIH/Sida
 
A Catalunya, la Creu Roja porta a terme programes per donar suport a diversos col·lectius en situació de vulnerabilitat, entre ells les persones afectades pel VIH/Sida i  les persones amb drogodependència. En total, aquests recursos van atendre 2.008 persones amb VIH/Sida i 2.268 amb drogodependència durant el 2010.
 
Aquestos recursos especialitzats tenen com a objectiu prevenir la infecció del VIH i altres malalties de transmissió sanguínia i sexual, oferint una atenció integral, amb equips multidisciplinaris de professionals i voluntariat, i una acció coordinada amb la xarxa sociosanitària de Catalunya.
 
Podeu consultar els serveis i equipaments de la Creu Roja adreçats a persones amb VIH/Sida i amb drogodependència a l'arxiu adjunt.
 
Per a més informació sobre les accions de la Creu Roja sobre VIH/Sida arreu de l'Estat, podeu consultar la pàgina de Facebook www.facebook.com/InformacionVIH.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article