La FEDAIA alerta sobre l'augment de la pobresa infantil

A Catalunya el 23,7% dels infants es troba en situació de pobresa


(pdf)

La FEDAIA, la federació que agrupa a les entitats catalanes que treballen amb infants desemparats o en risc d'exclusió social, ha presentat aquest dimarts un informe sobre pobresa infantil que recull el diagnòstic de 41 entitats que treballen en primera línia atenent infants, joves i famílies en situació de pobresa o precarietat. El document recorda que a Espanya i a Catalunya les xifres de pobresa infantil es troben en nivells molt alts -26,5% i 23,7% respectivament-, i posa de manifest com s'ha agreujat la situació d'aquests infants en els últims dos anys com a conseqüència de la crisi econòmica i financera que afecta al país. Infants que van al llit sense sopar, que no disposen de material escolar o de roba apropiada a l'època de l'any i que no poden assistir a les sortides de la seva classe ni a reforç escolar. Famílies que no poden fer front al pagament del lloguer, que estan reallotjats en una habitació i que no poden pagar les factures ni afrontar despeses bàsiques com comprar ulleres o audiòfons per als seus fills. Pares i fills amb problemes de salut mental per l'estrès que produeix la precarietat econòmica. Són només algunes de les situacions que han detectat les entitats membre de la FEDAIA en els últims mesos i que estan recollides en l'informe 'Pobresa infantil a Catalunya'.

El document subratlla que el fenomen de la pobresa infantil no és nou ni a Espanya ni a Catalunya, i s'insisteix que en les últimes dècades totes dues han exhibit taxes de pobresa molt altes en comparació amb els països del seu entorn, mentre que dintre del context de la Unió Europea (UE), només Romania o Bulgària estan pitjor.
 
"La pobresa infantil no és un problema nou. Però la crisi ha fet que situacions que es trobaven en el límit, s'aguditzin tornant-se insostenibles. És indispensable adoptar mesures immediates i urgents per a evitar que els infants paguin les conseqüències de la crisi econòmica. Les mancances econòmiques en la etapa de la infància condicionen totalment la vida d'una persona i condemnen als nens que les pateixen a reproduir el cercle viciós de la pobresa quan es tornen adults", assenyala el president de la FEDAIA, Jaume Clupés.
 
Un dels aspectes que l'informe destaca, a més del diagnòstic de les entitats, és l'escassa inversió que es va fer en l'etapa de bonança econòmica per a baixar les altes taxes de pobresa infantil. Així, paradoxalment, països amb nivells baixos de pobresa infantil com Dinamarca o Finlàndia, van destinar respectivament a polítiques d'infància i família en 2008 el 5,1% i 2,6% del seu Producte Interior Brut (PIB) mentre Espanya va gastar només el 0,7%. La resta dels països de la Unió Europea va incrementar a més des de l'inici de la crisi aquest tipus d'inversió com una forma de prevenir els efectes nocius d'aquesta en el benestar de la infància mentre a Espanya es va mantenir.
 
L'informe "Pobresa infantil a Catalunya" s'emmarca dintre de la campanya que la FEDAIA va llançar al juliol de l'any passat, "Que els infants no paguin la crisi: Combatre la pobresa infantil és feina de tots". Tant aquesta campanya com l'informe proposen una sèrie de recomanacions per a combatre el problema de la pobresa infantil que des del punt de vista de la FEDAIA ajudarien a combatre-la.
 
Millorar les polítiques de transferències a les famílies per fer front a les despeses de manutenció dels seus fills, reforçar les beques de menjador i altres destinades a possibilitar que tots els infants tinguin accés a colònies i altres activitats necessàries per al seu desenvolupament aizí com implantar mesures que garanteixin l'accés a un habitatge digne són algunes d'aquestes. La FEDAIA fa molt èmfasi també en l'informe en la necessitat de millorar la qualitat de l'educació i combatre el fracàs escolar que afecta al 29% dels nostres joves. "Aquest és un factor clau que condiciona el futur dels adolescents ja que els condemna a l'atur i després a reproduir el cercle viciós de la pobresa i l'exclusió social en l'etapa adulta", diu el president de la FEDAIA.
 
Les 85 entitats de FEDAIA atenen a més de 35.000 infants i joves a través de centres de menors, centres oberts, pisos assistits, serveis d'acolliment familiar i adopció, unitats d'escolarització compartida, teràpia familiar, tallers i altres serveis destinats a combatre l'exclusió social i el desemparament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article