Bjoy Ring, el nou dispositiu que permet l'accés a l'ordinador des del joystick de la cadira de rodes

La UPC i BJ Adaptaciones han desenvolupat aquest projecte que afavorirà la connectivitat de les persones amb discapacitat


(pdf)

Contribuir a eliminar les barreres d'accés a l'ordinador de les persones amb discapacitat ha estat el motor d'aquest projecte en el qual la Universitat Politècnica de Catalunya. BarcelonaTech (UPC) i BJ Adaptaciones -empresa dedicada a la creació de tecnologies de suport a l'autonomia de persones amb discapacitat- han desenvolupat un dispositiu, el BJOY Ring, que converteix el joystick de la cadira de rodes en un ratolí que permet l’accés i el control de l'ordinador.

Una acció aparentment tan senzilla i quotidiana com accedir a un ordinador pot ser un obstacle per a les persones amb discapacitat o mobilitat reduïda. Davant d’aquesta situació, i amb la certesa que les noves tecnologies ajuden a millorar la vida de les persones amb discapacitat, la Universitat Politècnica de Catalunya. BarcelonaTech (UPC) i BJ Adaptaciones van decidir treballar conjuntament en el desenvolupament d'un nou dispositiu que permet l'accés a l'ordinador des de la cadira de rodes. Amb el nou dispositiu BJOY Ring, el joystick de control de la cadira de rodes incorpora les funcionalitats de desplaçament de cursor i de pulsació d'un ratolí, de manera que l'usuari té accessibilitat a l'ordinador des del mateix terminal amb el qual controla la cadira.
 
La iniciativa va sorgir gràcies al diàleg que BJ Adaptaciones manté amb clients i usuaris, arran del qual va advertir que algunes persones amb discapacitat física, però amb autonomia en l’ús del sistema de control de la cadira de rodes, tenien, malgrat tot, dificultats per manipular ratolins accessibles. L'afany per aportar una solució va ser el punt de partida per al desenvolupament del nou dispositiu BJOY Ring. Com explica Borja Romero, cofundador de BJ Adaptaciones, "la creació i la millora de sistemes d'accés a l'ordinador per a persones amb discapacitat sempre ha estat una línia de treball prioritària dins de les diferents àrees d'activitat de BJ Adaptaciones. Atesa la complexitat del projecte a què ens enfrontàvem en aquest cas, vam pensar que seria molt positiu treballar en equip amb el Grup d'instrumentació, sensors i interfícies de la Universitat Politècnica de Catalunya, amb qui ja havíem col·laborat amb èxit en altres projectes".
 
Per a Óscar Casas, investigador del Grup d'instrumentació, sensors i interfícies de la Universitat Politècnica de Catalunya "actualment, l'accés a les TIC és un imperatiu per al desenvolupament professional de qualsevol persona, així com per a l'educació, la comunicació o la participació en activitats de lleure. Per aquest motiu, hem cooperat en aquesta iniciativa al costat de BJ Adaptaciones, perquè, gràcies a la millora que aporta el BJOY Ring en l'àrea de sistemes d'accés a l'ordinador, es contribueix a fomentar la igualtat d'oportunitats de les persones amb discapacitat i a afavorir la integració d'aquest col·lectiu a la societat".
 
La col·laboració intensa entre ambdues entitats ha donat com a resultat el BJOY Ring, un dispositiu USB "Plug and Play" que, sense necessitat de fer cap modificació a la cadira de rodes, converteix el joystick de la cadira en un ratolí de precisió per accedir i per controlar l'ordinador. En efecte, gràcies a un acceleròmetre (tecnologia que permet detectar i mesurar la posició respecte la força de gravetat), les ordres que transmet l'usuari en moure i en girar el joystick es converteixen en un senyal que rep tant el sistema electrònic de la cadira de rodes, com un ordinador de sobretaula o un portàtil. A més, el BJOY Ring reconeix la inclinació de muntatge de manera automàtica i admet que s'instal·li en una posició inclinada de fins a 45 º per adequar-se, així, a les necessitats d'aquells usuaris que tenen mobilitat reduïda a les mans.
 
Així mateix, i amb l’objectiu de procurar solucions adaptades a cada tipus de discapacitat, el dispositiu BJOY Ring no només proporciona accés a equipaments informàtics externs, sinó també a qualsevol ordinador integrat a la cadira de rodes. D'aquesta manera, gràcies a la tecnologia del BJOY Ring, persones amb discapacitat per a la parla i que utilitzen un ordinador integrat a la cadira per comunicar-se -com el cas de Stephan Hawking- poden accedir i controlar l'ordinador fent ús del joystick de la cadira de rodes.
 
El BJOY Ring ve a completar la família de ratolins accessibles BJOY de BJ Adaptaciones que, en l'actualitat, compta amb cinc dispositius. Presents a més de 10 països, entre els quals destaquen Anglaterra, França, Dinamarca o Mèxic, la gamma BJOY és el resultat de dissenyar adaptacions específiques per a diferents tipus de discapacitat, en què la ergonomia, l'eficiència i la facilitat d'instal·lació són aspectes clau. Així, un cop més, el saber tecnològic es posa al servei de la millora de la vida de les persones amb discapacitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article