'Ajuda'ls a créixer' atorga més de 472.000€ per a les activitats d'estiu d'infants sense recursos

La campanya solidària de la Fundació Pere Tarrés ha donat 1.673 beques i ajuts per colònies i casals d'estiu


L'educació en el lleure és un dret recollit en la Declaració dels Drets de l'Infant. Malauradament, no tots els infants de Catalunya poden exercir aquest dret. Actualment a Catalunya, el 25% dels infants i joves menors de 16 anys viu sota el llindar de la pobresa. Són les darreres víctimes de la situació de crisi, estant abocats a una situació d'exclusió social que inclou les limitacions d'accés a l'educació en el lleure. El lleure esdevé un factor més de desigualtat i exclusió. Segons l'estudi "Abriendo Ventanas" elaborat per la Fundació Pere Tarrés i Unicef, els infants de famílies d'origen immigrant són els que més veuen vulnerats els seus drets en l'accés a àmbits com l'educació, la sanitat i també el lleure. Consulteu l'informe: http://www.peretarres.org/arxius/fpt/abriendo_ventanas.pdf

La cruesa i duració de crisi econòmica està provocant que per a moltes famílies el suport que reben a través dels centres d'esplai diaris esdevingui una necessitat. Per això, la Fundació Pere Tarrés va ampliar la seva campanya solidària de recaptació de fons a una més àmplia per garantir la continuïtat de les activitats de lleure no només a  l'estiu sinó durant tot l'any: és la campanya Ajuda'ls a créixer.
 
Aquest estiu, gràcies a les aportacions de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona, d'empreses i particulars i de l'Obra Social La Caixa a través del programa Proinfància, la Fundació Pere Tarrés ha atorgat 1.673 beques i ajuts per colònies i casals d'estiu d'infants i joves de famílies sense recursos per un import de 472.452,71€. Aquesta xifra suposa un 60% més de peticions respecte a l'estiu del 2011 que han pogut ser acceptades en la seva totalitat.
 
Més concretament:
 
- 829 infants han estat becats en colònies i casals organitzats pels centres d'esplai amb un import de 115.078,09€.
 
- 643 infants becats en activitats d'estiu dels centres d'esplai d'atenció diària dins del Projecte Proinfància de La Caixa amb un import  de 317.652€.
 
- 70 infants que han participat en les colònies socials realitzades a l'Alberg Montsec-Mur a l'agost per un import de 20.315,99€.
 
- 65 infants que han participat en el casal social del barri del Raval a Barcelona per un import de9.942,887€.
 
- 46 infants que han participat en el casal social de Badalona per un import de 5.325,38€.
 
- 20 infants becats en colònies i casals organitzats per la Fundació Pere Tarrés amb un import de 4.138,71€.
 
També volem destacar la contribució que altres empreses han realitzat a través de la donació en espècie així com el suport de molts particulars que han difós aquesta campanya a través de les xarxes socials.
 
Gràcies al suport de tothom, des dels centres d'esplai diaris de la Fundació Pere Tarrés es treballa en favor de la prevenció, la protecció, la promoció i l'autonomia d'aquests infants i joves, trencant l'entorn d'exclusió social i afavorint el seu creixement i desenvolupament individual. 
 
"A l'estiu, quan no hi ha escola, m'agrada venir al casal i anar de colònies perquè és molt divertit i aprenem moltes coses. Faig deures, vaig a la piscina i jugo a bàsquet i futbol, m'agraden les excursions", explica Henry Moncada, un dels infants que ha participat en un dels casals de la Fundació Pere Tarrés.
 
Per a Isabel Gutiérrez, mare de dos fills, "les ajudes han sigut fonamentals perquè estic sola a càrrec de dos nens i, tenint en compte els perills que hi ha avui al carrer, tinc la tranquil·litat que estan controlats i ben atesos en el centre d'esplai diari, al casal d'estiu i a les colònies". Per a Milagros Cruz, mare, les activitats de lleure suposen "una gran oportunitat perquè al centre d'esplai aprenen i els ajuden en tasques que jo no els puc ajudar i a les colònies d'estiu fan amics i s'ho passen molt bé".
 
El lleure educatiu com a espai d'inclusió
 
Els objectius de la campanya "Ajuda'ls a créixer" són contribuir al creixement i desenvolupament personal d'infants i joves en risc d'exclusió social, fomentar la inclusió social a través dels centres d'esplai i l'educació en el lleure, potenciar el voluntariat com a eina d'inclusió social i millorar la qualitat de l'educació adreçada a infants i joves en situació de vulnerabilitat.
 
Aquesta inclusió social la Fundació Pere Tarrés la realitza a través de l'educació en el lleure perquè està convençuda que compensa els dèficits escolars i familiars. Aquests nens i nenes presenten freqüentment carències afectives, sanitàries de desenvolupament i relacionals. En molts casos, l'experiència de les colònies, el casal, el centre d'esplai esdevenen una experiència educativa i d'integració social única i un espai ideal per suplir aquestes mancances i contribuir al seu creixement.
 
A més, la Fundació Pere Tarrés considera que la inclusió social no passa per implementar accions de caire assistencialista o exclusives. Per això, treballa en favor de la cohesió social introduir els infants i joves en accions normalitzades dintre del seu propi territori, on sovint conviuen diferents realitats socials i econòmiques.
 
La Fundació Pere Tarrés acull uns 15.000 infants i joves en les seves activitats d'estiu, 13.000 d'aquests durant el curs escolar. D'aquests, uns 2.500 en situació de risc social són atesos cada tarda per una vintena de centres d'esplai diaris que la Fundació Pere Tarrés té a l'àrea metropolitana de Barcelona.
 
Ara, amb l'inici del curs escolar cal continuar buscant nous ingressos per garantir la continuïtat de tots aquests projectes dels centres d'esplai diaris i per a les colònies escolars. Moltes famílies depenen dels centre d'esplai diaris com un recurs on saben que els seus fills i filles rebran l'atenció que necessiten mentre ells concilien la seva vida familiar i laboral. Però també cal buscar aportacions per becar les colònies escolars atès que moltes escoles es veuen obligades a suspendre aquestes activitats quan la major part dels pares no poden permetre's pagar aquesta activitat.
 
Orientativament, es pot calcular que un mes de reforç escolar d'un infant té un cost de 120 euros, i amb 1.500 euros es pot finançar un casal de Nadal, de Setmana Santa o d'estiu per a 10 infants, tot i que per la Fundació Pere Tarrés qualsevol quantitat és ben acollida i destinada a ajudes totals o parcials. S'han establert uns requisits per determinar els casos de major urgència social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article