El projectes de suport a la immigració tenen premi

La Fundació Lluís Carulla guardona el Col·lectiu Maloka, la Fundació ARED, l'Escola Guillem de Mont-rodon, Televisió de Catalunya i la Fundació FAS


El Col·lectiu Maloka, de l'Hospitalet de Llobregat, pel projecte Mujeres Pa'lante; la Fundació ARED per a la Reinserció de Dones, de Barcelona, per les seves pràctiques d'intervenció integral; l'Escola Guillem de Mont-rodon, de Vic, per Fem escola, fem comunitat; Televisió de Catalunya, de Sant Joan Despí, pel reportatge I tu, d'on ets?, i la Fundació Autònoma Solidària (FAS), de Bellaterra, pel programa socieducatiu CROMA, han estat els guardonats a la IX edició dels Premis Francesc Candel instituïts per la Fundació Lluís Carulla.

Dotats cadascun d'ells amb cinc mil euros, i amb el suport de la Direcció General d'Immigració de la Generalitat de Catalunya, els Premis Francesc Candel distingeixen entitats i institucions que promoguin i estimulin la integració a la societat catalana de les persones estrangeres immigrades a Catalunya i que afavoreixin el civisme, la convivència, el reconeixement del país (llengua, tradicions, geografia i història i valors socioculturals), la sensibilització sobre la cultura de la immigració, el contacte entre catalans i immigrants i una visió positiva de la immigració als mitjans de comunicació.
 
L'acte de lliurament tindrà lloc el proper dijous, 18 d'octubre, a les set de la tarda, al Pati Llimona (carrer Regomir, 3) i serà presidit per Xavier Bosch, director general d'Immigració de la Generalitat de Catalunya, i Montserrat Carulla, presidenta de la Fundació Lluís Carulla.

El jurat, que ha valorat un total de vuitanta-una propostes, l'ha integrat Imma Boj, Orland Cardona, Andreu Domingo, Carles Duarte, Najat El Hachmi, Josep Gonzàlez-Agàpito, Núria Llevot, Sandra Rodríguez i Laia Tomàs.
 
Projecte Mujeres Pa'lante
Col·lectiu Maloka       
L'Hospitalet de Llobregat      
Per ser una iniciativa capaç d'encertar els objectius en temps de crisi. Un dels col·lectius arribats de fora en els darrers anys ha estat el de dones provinents de Llatinoamèrica, que, per cercar nous horitzons a l'altra banda de l'oceà, han deixat enrere les seves famílies. Es tracta de dones que sovint treballen en tasques domèstiques i geriatria. Mujeres Pa'lante vol potenciar les seves capacitats, proporcionant-los les eines necessàries per a la seva autonomia personal en la societat que les acull. El projecte inclou l'acompanyament sociolaboral, amb una àmplia borsa de treball vehiculada a través de la cooperativa Dones Solidàries Pa'lante, així com tallers de sensibilització sobre la prevenció de la violència de gènere.
 
Pràctiques d'intervenció integral
ARED, Fundació per a la Reinserció de Dones         
Barcelona      
A un projecte on els usuaris són l'eix fonamental, que s'adapta a les seves necessitats per assolir la seva integració social. Un projecte que ha progressat amb els anys i ha treballat constantment la millora dels seus processos i procediments. La Fundació ARED ha sabut concebre el camí per a l'accés a la plena ciutadania de les persones nouvingudes en situació de risc d'exclusió social, fomentant la seva autonomia a través de l'atenció integral. Un procés en què és imprescindible la participació de l'usuari perquè existeixi una alta motivació per assolir la seva pròpia inserció laboral i social.
 
Fem escola, fem comunitat
Escola Guillem de Mont-rodon
Vic
Per ser una iniciativa que pretén convertir el conjunt de les famílies dels alumnes de l'escola en una comunitat d'entesa, de reconeixement i de coneixement mutu i, així, facilitar-ne el contacte real i no només tangencial. Al mateix temps, Fem escola, fem comunitat vol fer visibles les famílies d'origen no vigatà, tot buscant diferents estratègies i activitats per tal d'aconseguir una escola que, sent multicultural en essència, esdevingui més integradora i cohesionada.
 
Reportatge I tu, d'on ets?
Televisió de Catalunya
Sant Joan Despí
Al reportatge I tu, d'on ets? de TV3, pel seu caire pedagògic en descobrir la diversitat d'orígens i sentiments de pertinença dels catalans fills de la immigració internacional arribada als anys noranta. És un exercici que aconsegueix acostar a l'audiència els projectes i els itineraris biogràfics d'aquestes persones amb el mèrit d'estimular l'empatia i la reflexió, tractant de forma propera i desacomplexada el creuament entre la construcció identitària i el sentiment de pertinença.
 
Programa socioeducatiu CROMA
FAS, Fundació Autònoma Solidària
Bellaterra       
Al programa CROMA, que, amb la participació, el compromís i la generositat de voluntaris universitaris, acompanya infants i joves de famílies nouvingudes a realitzar les tasques escolars, reforçar la llengua i la lectoescriptura i adquirir hàbits d'estudi. Amb aquesta iniciativa s'aconsegueix un triple objectiu: la millora en les competències, la motivació i la participació dels infants en el procés escolar; la contribució en la igualtat d'oportunitats en l'accés educatiu i laboral de futur, i la formació dels estudiants universitaris com a ciutadans actius i compromesos amb capacitat d'analitzar i actuar davant de situacions de desigualtat. Per tot això, és un projecte que treballa i aposta per la construcció d'una societat multicultural cohesionada.

[foto d'arxiu]

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article