Neus Munté: 'La nostra prioritat és la infància i així es farà palès en les polítiques del Departament'

La consellera reclama 'complicitats' per poder fer front a la 'deslleialtat' de l'Estat


La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha explicat davant la Comissió de Benestar, Família i Immigració celebrada al Parlament de Catalunya, les línies estratègiques del seu Departament per a  aquesta legislatura i ha insistit que “una de les nostres màximes prioritats serà la infància”. En aquest sentit, Munté ha destacat que “aquesta priorització es farà palesa en les nostres polítiques i en el fet que la lluita contra la pobresa infantil serà una línia d'acció preferent pel Departament”. 
 

Dins aquest context, Neus Munté ha anunciat que “reprenem els treballs per tirar endavant el Pacte per a la Infància a Catalunya amb la voluntat de finalitzar-lo abans de l’estiu”. Munté ha avançat que el proper 20 de febrer se celebrarà una reunió amb els grups parlamentaris per a fer un primer contacte amb les persones designades per cadascun d’ells i reprendre els treballs que es van veure interromputs per les eleccions del mes de novembre. Neus Munté s’ha referit a la necessitat d’establir un acord ampli per assolir un document final que suposi un salt qualitatiu i real en aquesta matèria i, especialment, que faci la infància més visible.
 
La reunió del proper dimecres 20 reprendrà la fase negociadora del Pacte per a la Infància a Catalunya, la darrera abans de la seva signatura. Aquesta etapa final ha establert un diàleg amb els col·legis professionals, agents socials, entitats del sector, agents econòmics, entitats municipalistes i grups parlamentaris, cercant el consens i la participació que han caracteritzat tot el procés d’elaboració del document.
 
El text que es debatrà és fruit de la feina de més de 70 experts organitzats en sis grups de treball, que van donar contingut al document de bases inicial, presentat el novembre de 2011. Els grups de treball -participació social de la infància; inclusió social; atenció a la infància: salut; atenció a la infància: educació i valors; atenció a la infància: família; i mitjans de comunicació- han estat formats per membres de les entitats que treballen en l’àmbit de la infància, reconeguts experts i professionals de l’Administració.
 
L’any passat es va dur a terme també una etapa participativa en què la ciutadania va poder fer aportacions de cara a la redacció del Pacte. Aquesta fase va posar l’accent en la contribució dels infants en el procés d’elaboració del text.
 
Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya
Durant la compareixença, Munté s’ha referit també al Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya, els treballs del qual es troben també molt avançats. En aquest sentit, la consellera ha manifestat la voluntat de signar-lo abans de final d’any.
 
Munté ha recordat que aquest Pacte ha de comprometre tots els agents socials, les administracions i els grups parlamentaris en un objectiu de país i ha de permetre dissenyar eines per a prevenir el risc d'exclusió social, establir els mecanismes d'intervenció i, sobretot, fixar un horitzó per a reduir al màxim la pobresa a Catalunya.
 
La consellera de Benestar Social i Família s’ha compromès també davant la Cambra catalana a "posar un èmfasi especial en la lluita contra la pobresa infantil, que serà una línia d'acció preferent pel Departament aquest any”. Munté ha insistit que "una societat com la catalana, que es vol cohesionada, no es pot permetre les dades de pobresa infantil actuals" i és per això que “la prevenció, protecció i promoció dels infants és prioritat màxima pel Departament”.
 
També referint-se a la cohesió social, Neus Munté ha insistit, que "és un dels tresors més preuats del nostre país, que ens cal preservar". En aquest sentit, la consellera ha afirmat, que "en temps de crisi i d'ofec econòmic per part de l'Estat, la suma d'esforços i de voluntats polítiques i socials és el camí per tirar endavant", i per això ha reclamat "complicitats per poder fer front a la deslleialtat de l'Estat".
 
Aquesta deslleialtat s'evidencia, segons la consellera de Benestar Social i Família, en els àmbits econòmics i competencials, però per posar un clar exemple s'ha referit al fet que "en una realitat com l'actual, en que l'atenció a les persones vulnerables es fa més necessària que mai, l'Estat ha rebaixat la seva aportació a Catalunya destinada a polítiques socials en un 92% en els darrers 3 anys".
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article