21 ajuntaments del Vallès Oriental se sumen a la campanya per disminuir el temps de resposta davant un infart

La campanya informa sobre els símptomes i promou les trucades al Sistema d'Emergencies Mèdiques (SEM) en cas de patir-los


Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat a Catalunya i la gent que els pateix encara triga massa en assistir als centres mèdics. Dels més de 6.500 infarts que es produeixen a Catalunya cada any, només 1 de cada 3 pacients truca al 112. Es calcula que només durant el 2012, un centenar persones del Vallès Oriental van patir un infart. Per aquest motiu, 21 municipis de la comarca s'han sumat a la campanya de conscienciació ciutadana "Els segons compten" impulsada per la Societat Espanyola de Cardiologia en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. La iniciativa insta a trucar al 112 en lloc d'anar directament a l'hospital o al Centre d'Atenció Primària ja que és aquest Servei el que actua amb més rapidesa i millor deriva els pacients als centres sanitaris més adequats segons la seva simptomatologia.
 

En aquest sentit s'ha iniciat un cicle de xerrades informatives dirigides a la població que pretén conscienciar que la rapidesa del diagnòstic és decisiva per evitar riscos majors. La primera xerrada ha estat a Santa Maria de Palautordera a càrrec del Dr. Ander Regueiro, cardiòleg de l'Hospital Clínic de Barcelona i un dels responsables de campanya de conscienciació ciutadana "Els segons compten".
 
La campanya de conscienciació europea s'implanta a Catalunya
 
Actualment el projecte de conscienciació s'està posant en marxa de manera simultània a 6 països europeus a través de les seves diferents societats nacionals de cardiologia que s'encarreguen de la seva implementació i amb el recolzament de l'Associació Europea d'Intervencionisme Cardiovascular Percutani (EAPCI), la Societat Europea de Cardiologia (ESC) i EuroPCR.
 
En el marc espanyol, la campanya s'ha iniciat a Catalunya perquè, gràcies al protocol del Codi Infart s'ha aconseguit reduir el  nombre de morts per infart de miocardi fins el 3,3% (una de les millors taxes de mort per infart d'Europa). En aques sentit, des de fa un any es pot trobar material informatiu en els hospitals i centres d'atenció primària de Catalunya, així com en dependències municipals de més de 300 ajuntaments que s'han adherit de manera desinteressada per difondre el missatge.
 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article