Es dupliquen les acollides de menors el primer trimestre

El Servei de Famílies Col·laboradores ha realitzat 34 acolliments en tres mesos, davant dels 72 de tot l'any 2012


Barcelona ha duplicat el nombre d'acollides de menors en famílies col·laboradores en el que va d'any. Si en tot el 2012, es van realitzar un total de 72 col·laboracions d'aquest tipus, enguany, des de gener fins al març, ja se n'han fet 35, que han beneficiat un total de 34 menors. Actualment, aquest servei compta amb un banc de 59 famílies col·laboradores, nou més que l'any passat. Durant aquest 2013, així, s'hi ha apuntat una mitjana de tres famílies per mes.

Aquest servei, que gestiona la regidoria de Família, Infància, Usos del Temps i Discapacitats de l'Ajuntament de Barcelona, és un recurs per a les famílies que temporalment no poden ocupar-se d'algun dels seus fills o filles per diverses circumstàncies (malaltia, ingrés hospitalari o dificultats específiques per conciliar la vida familiar i laboral). El consistori col·labora amb elles perquè aquests trobin una altra família propera que durant un temps limitat ajudi a atendre els infants.
 
Ajuda temporal i preventiva
 
La regidora de Família de l'Ajuntament de Barcelona, Irma Rognoni, explica que "aquest servei intervé per a evitar que situacions de vulnerabilitat per les que poden passar diferents famílies s'agreugin, suposant un gran pas per mostrar la importància de les actuacions preventives dins el camp de la infància".
 
En aquest sentit, recorda, a més, que "d'aquesta manera es pot ajudar a famílies amb dificultats temporals evitant que aquestes es tornin irreversibles, de manera que l'objectiu no és només ajudar a una família necessitada en un moment puntual, sinó que també s'arriba a aconseguir que l'infant pugui gaudir del caliu d'una família propera durant aquest temps evitant que passi per cap tipus d'institució, que de ben segur suposaria un perjudici per l'infant afectat".
 
Un acolliment és acordat i flexible
 
Per a ser família col·laboradora s'ha de mantenir el menor acollit tan a prop del seu entorn habitual com sigui possible; a més, el temps d'acollida ha de ser el mínim imprescindible perquè pugui tornar amb la seva família. També cal que tots els participants en l'acollidaacceptin fer-ho. En cada cas, els tècnics de l'àrea estudien la idoneïtat del recurs, i se seleccionen i formen a les famílies acollidores. Alhora, es fa un seguiment de tot el procés d'acollida, fins al moment que ja no és necessari.
 
Les col·laboracions són molt flexibles i s'adapten a la disponibilitat de temps que tingui cada família, pot ser des d'unes hores al dia, caps de setmana, vacances o bé que l'infant passi a viure a casa de la família col·laboradora des d'uns dies acordats amb la família fins a un màxim de 6 mesos. En aquests casos, sempre que una família col·laboradora ha acollit un infant, es procura que sigui aquesta mateixa la que torni a fer el servei, si la família del menor torna a requerir-lo. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article