Els treballadors socials demanen a la Generalitat i als partits un pacte per garantir els ajuts als afectats per la retallada en dependència

Els professionals del treball social, com a gestors del sistema d’atenció a la dependència, se sumen al clam contra la reducció anunciada per l’Estat


El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya suma la seva veu al clam social que alerta dels riscos que pot comportar la gran retallada del sistema d'atenció a la dependència i promoció de l'autonomia personal inclosa en el Pla de Reformes del Govern central. Com a gestors del sistema d'atenció a la dependència, els professionals del treball social adverteixen que la reducció de 1.108 milions d'euros que Rajoy s'ha compromès a aplicar aquest any suposaria el desmantellament del sistema i un greu risc de desatenció a les persones vulnerables.

Els treballadors socials mostren el seu suport a les persones en situació de dependència i a les seves famílies i insten el Govern de la Generalitat a impulsar una atenció compensatòria amb caràcter d'urgència perquè les entitats socials i els ajuntaments puguin garantir l'atenció a les persones. En les circumstàncies actuals, en què els serveis socials dels municipis i les entitats del tercer sector estan al límit per la manca de recursos i l'increment de la demanda, la desaparició dels ajuts a la dependència comportarien una sobrecàrrega impossible d'assumir.
 
A  més, la retallada fa témer una possible extinció dels cuidadors familiars, ja molt deteriorada després que el decret de juliol de 2012 suprimís l'obligació de cotització a la Seguretat Social per part de l'Estat. Si arran de la nova retallada la figura del cuidador s'extingís per complet, les persones —fonamentalment dones— que van renunciar a la seva feina per cuidar dels seus familiars es quedarien sense cap ingrés, la qual cosa augmentaria el volum de població en risc d'exclusió.
 
En el context socioeconòmic actual, l'anunciat increment del copagament agreujaria encara més la situació de les famílies, que en molts casos no poden assumir el cost que representa el servei. Per tant, la conseqüència última de les mesures en què es podria traduir la retallada en dependència és la impossibilitat de donar compliment als drets socials i l'augment de la fragilitat de les persones en situació de dependència, així com de les seves famílies.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Eduard
1.

Aquesta notícia em preocupa especialment, ja que un dels grans èxits dels últims temps ha estat l'avenç en l'estat del benestar que significava la llei de dependència.

Crec que és una molt mala notícia, no tan sols pels impactes negatius que genera sino també per el retrocés en la lluita contra les desigualtats.

En definitiva, sap molt de greu veure una llei tan ambiciosa amb aquest risc, i crec que representa un pas molt gran cap enrere.

Eduard

  • 1
  • 0

Comenta aquest article