Quina qualitat de vida tens?

La Fundació AMPANS posa a l'abast dels ciutadans un test per avaluar-lo confidencialment


AMPANS serà a l'Expobages (25 i 26 de maig, a Manresa) per acostar als ciutadans el seu compromís i estil de treball amb les persones amb discapacitat intel·lectual. En un moment en què les persones amb discapacitat intel·lectual corren risc d'exclusió social amb les retallades a la dependència i a les entitats del sector que posen en perill els recursos i suports que necessiten pel seu dia a dia, AMPANS fa una crida a la societat civil a donar suport i a posar-se en el lloc d'un dels col·lectius més vulnerables.
 

Les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual i de les seves famílies difereixen de les de la resta de la societat ja que requereixen de suports específics per poder atendre les seves necessitats, amb la sobrecàrrega que representa a tots nivells, ja sigui econòmica però també de desgast físic o psíquic, entre d'altres. Tots aquests aspectes formen part del concepte universal de “Qualitat de vida” (el dret a viure una vida amb dignitat) amb el qual treballa AMPANS.
 
L'entitat treballa amb aquest concepte segons el va definir l'expert en discapacitat intel·lectual nord-americà Robert Shalock i que engloba tots els factors que tenen a veure amb el benestar de les persones (benestar emocional, benestar físic, desenvolupament personal, autodeterminació, relacions interpersonals, inclusió social, drets i benestar material). Per avaluar aquest concepte, AMPANS utilitza l'escala Gencat, una eina del Departament de benestar i família de la Generalitat de Catalunya, a partir de la qual es mesura la qualitat de vida de les persones amb discapacitat ateses als serveis socials.
 
En aquest sentit, AMPANS impulsarà una campanya perquè els ciutadans puguin avaluar la seva pròpia qualitat de vida, mitjançant els paràmetres que utilitza l'entitat amb les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, amb l'objectiu de generar un procés de reflexió personal i social, que ens ha d'ajudar a  situar la realitat del moment que vivim. A través del test adaptat de l'escala Gencat, els ciutadans podran mesurar de forma confidencial el seu propi nivell de qualitat de vida. Per fer-ho possible, el cap de setmana del 25 i 26 de maig, i amb el suport de Cafès del Bages, AMPANS posarà a disposició dels ciutadans el test a partir del qual podran avaluar la seva pròpia qualitat de vida. Per incentivar la participació, AMPANS oferirà un cafè a les persones que vulguin participar a la seva campanya, i mentre se'l prenen podran contestar el test en un espai chill-out, creat pels serveis d'ocupació d'AMPANS. L'estan també disposarà d'un espai pels infants que acompanyin els adults, per tal que mentre aquests contesten l'enquesta, els petits puguin realitzar un taller que consistirà en dissenyar una capseta que contindrà 8 caramels, que equivaldran a les 8 càpsules de la qualitat de vida, amb el prospecte informatiu de la “fórmula” per assolir un estàndard de qualitat de vida. 
 
Amb aquesta campanya, l'entitat no pretén fer cap tipus d'estudi amb fonaments científics sobre la qualitat de vida dels ciutadans, sinó obrir un procés de reflexió personal i social a l'entorn d'aquest tema, i acostar la societat a la realitat de les persones amb discapacitat intel·lectual.
 
AMPANS serà a l'Expobages, al tram del Passeig Pere III de Manresa, a l'alçada del Casino, dissabte i diumenge de 10'30h a 20'30. A més de poder prendre gratuïtament un cafè ecològic, les persones que contestin el test també podran participar en el sorteig de dos sopars per a dues persones cadascun, al restaurant Canonge, de l'entitat.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article