Més ancians però menys residències

A Catalunya hi ha 17.000 persones grans en llistes d’espera per una plaça


El primer informe econòmic i social de la dependència a Catalunya, elaborat per un equip d'Esade amb la col·laboració de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha constatat que el nombre de residències per a gent gran s'ha estancat i, tot i que han crescut les llistes d'espera per entrar en residències públiques o subvencionades, hi ha milers de places buides.

L’informe constata que l'esperança de vida a Espanya és una de les més altes d'Europa i segueix creixent. Si bé està previst que l’augment de població d’entre 0 i 64 anys creixi un 3% d’aquí a 2040, l’augment de persones de 85 o més anys augmentarà en un 95’7% a Espanya. Per mantenir la mateixa cobertura residencial actual per als propers anys, s’haurien de crear 7.409 places de residències fins a 2020, unes mil residències anuals.

A Catalunya el percentatge de places disponibles en relació amb la població de més de 65 anys és del 4,35%. Molt inferior a la del País Basc, Navarra o Castella i Lleó. Per mantenir la cobertura actual de l'atenció diürna (índex de 1,24%), s'haurien de crear 2.068 noves places abans del 2020.

La Llei de Dependència no ha solucionat bona part dels problemes que s’havia plantejat. A Catalunya, gairebé el 60% de les prestacions del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència (SAAD) són per a l'atenció en l'entorn familiar, mentre que el 40% es vincula a residències, centres de dia i altres serveis. Aquest és un dels motius que expliquen el fet que el 10,4% de les places residencials i el 35,1% en els centres diürns a Catalunya estiguin lliures, tot i que la patronal del sector parla d’una llista . I en canvi les dades que d'espera per entrar en residències d'un total de 17.000 persones. Més de la tercera part de les residències tenen 25 places o menys. i el 61% dels centres de dia té 20 places o menys.

Actualment el nombre de places residencials a Catalunya és de 56.920, de les quals 9.410 corresponen a places públiques, 22.500 a centres concertats o col·laboradors i 10.728 a prestacions econòmiques vinculades al servei (per a persones en espera d'obtenir una plaça pública). Altres 14.282 són completament privades. I a aquestes xifres caldria sumar les 16.781 places dels centres de dia.

L'estudi conclou que en el futur, l'augment de la demanda potencial derivada de l'envelliment de la població, la caiguda de la demanda privada i la congelació de la despesa pública poden agreujar aquests desequilibris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article