"Empitjorament generalitzat" de la sanitat espanyola

Ho constata un informe de la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP)


La Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública (FADSP) acaba de publicar el seu últim informe sobre els serveis sanitaris de les comunitats autònomes de 2012 que, per primera vegada en els últims deu anys, mostra un "empitjorament generalitzat" de la sanitat a Espanya, fruit de les retallades pressupostàries posades en marxa pel Govern.

L'estudi s'ha dut a terme a partir de diferents dades oficials publicades pel Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes relatives a 2012 (nombre de llits per habitants, metges d'Atenció Primària i especialistes per habitants, llistes d'espera, despesa farmacèutica, satisfacció els usuaris, etc). De 2013, tan sols s'han utilitzat les dades de la despesa sanitària per habitant, calculat a través dels pressupostos de cada comunitat destinats a sanitat. D'aquesta manera, el rànquing autonòmic de "millors" serveis sanitaris l'encapçalen Navarra, Aragó, Astúries, País Basc i Castella i Lleó, que ja s'han anat alternant en els cinc primers llocs en els últims quatre anys.
 
Així mateix, malgrat encapçalar la classificació elaborada per la FADSP , el portaveu d'aquesta entitat Marciano Sánchez Bayle ha reconegut que aquestes comunitats també han patit un deteriorament de la seva sanitat, si bé "en altres l'empitjorament ha estat més notable" . Els segueixen en el rànquing Galícia, Cantàbria i Andalusia, amb uns serveis sanitaris "acceptables"; Extremadura, La Rioja, Catalunya, Madrid i Castella - la Manxa, amb una sanitat "regular" i Balears, Múrcia, Canàries i Comunitat Valenciana, amb un nivell "deficient".
 
Sánchez Bayle ha destacat el cas de Canàries i la Comunitat Valenciana, que ocupen les dues posicions en els últims cinc i set anys respectivament. En aquesta ocasió s'ha observat com la Rioja retrocedeix cinc posicions respecte a l'any anterior, Castella-la Manxa quatre posicions i les Balears, tres. De fet, la mala situació d'aquestes dues últimes ha propiciat que Madrid hagi escalat dues posicions. "No és perquè Madrid hagi millorat, sinó perquè hi ha altres que han empitjorat molt", ha dit .
 
Finalment, l'empitjorament ha estat generalitzat en tots els serveis i indicadors analitzats, però des de la FADSP destaquen especialment el deteriorament percebut en els nivells de satisfacció dels usuaris- obtinguts a través del Baròmetre sanitari de l'últim any- i en l'augment de les llistes d'espera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article