La situació dels ancians a debat

El cicle 'El repte social: protegir les persones en situació de vulnerabilitat' està organitzat per la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines.


Aquest divendres 20 de setembre, la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines, dedicada a la protecció legal i l’atenció social de persones que pateixen malalties mentals, malalties relacionades amb l’envelliment i de persones amb discapacitat intel·lectual, estrena el cicle “El repte social: protegir les persones en situació de vulnerabilitat”, amb el taller dedicat a l’abordatge de la millora de l’atenció de les persones grans que necessiten ser protegides. Aquest taller, a mans d’un grup d’experts vinculats a l’atenció i al suport als col·lectius que necessiten de protecció, és el primer de tres organitzats per la Fundació aquest any, en el marc del seu desè aniversari. L’objectiu és debatre i reflexionar sobre els aspectes claus a l’hora d’exercir la protecció legal de persones.

Es calcula que a Catalunya viuen soles més del 30% de les persones majors de 65 anys. En aquesta primera jornada, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer, els experts analitzaran les noves dinàmiques socials que estan propiciant un increment considerable de gent gran que viu sola o en entorns que no poden protegir-les adequadament de les seqüeles de malalties o, també, d’abusos i espolis que poden generar terceres persones, incloent familiars. El risc i la vulnerabilitat d’aquestes persones preocupa cada vegada més als agents socials.

La manca de salut i capacitat econòmica i la solitud són tres dels factors que condicionen la vulnerabilitat de les persones grans. Del total de càrrecs tutelars exercits per la Fundació, un 31% són persones majors de 70 anys. L’experiència de la Fundació posa en evidència que hi ha moltes situacions d’indignitat, desatenció, espoli econòmic i maltractament als quals es veuen tot sovint exposades persones grans, i la preocupació de la Fundació és contribuir a evitar aquest patiment.

La Fundació Tutelar de les Comarques Gironines és una entitat privada sense afany de lucre dedicada a la protecció legal de les persones afectades de malalties mentals, discapacitats psíquiques o de malalties pròpies de l’envelliment, quan per la seva gravetat precisen la constitució d’un càrrec tutelar i no es troba en el seu entorn familiar que estigui en disposició d’exercir-lo.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article