Catalunya acull, però mostra dèficits d'integració

Ho diu l'Informe sobre la integració de les persones immigrades a Catalunya


Informe sobre la integració de les persones immigrades a Catalunya (pdf)

El passat 22 de novembre va presentar-se a Barcelona l’Informe sobre la integració de les persones immigrades a Catalunya, elaborat per ECAS i l’IGOP (Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB) per encàrrec de la Generalitat.

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va destacar l’encert de la col·laboració entre el món acadèmic i el món de l’acció social: "S’han complert les expectatives i es marca un full de ruta per a futures edicions, ja que l’informe ens serveix per afinar en el disseny de les polítiques públiques per assolir la ciutadania plena de les persones immigrants a Catalunya”. I va afegir que “hi ha voluntat política de que el procés d’integració tiri endavant amb èxit perquè té molt a veure amb el progrés econòmic i social del país”.

Teresa Crespo, presidenta d’ECAS, va reivindicar la riquesa que aporta la població nouvinguda i ha afirmat que “potser ara ja no cal parlar tant d’acollida i s’ha de parlar més d’integració”. Quim Brugué, autor de l’informe per part de l’IGOP, va assenyalar la voluntat de l’informe de combinar els aspectes quantitatius amb aportacions qualitatives, que es reflecteixen per exemple en les 40 entrevistes en profunditat a perfils diversos de persones immigrades. Els factors clau per a la integració segons els entrevistats són el treball, la llengua i la capacitat de formar part de les xarxes socials de la comunitat.

Jaume Lanaspa, director de la Fundació “la  Caixa”, ha subratllat l’alt grau d’identificació dels immigrants extracomunitaris amb les comunitats d’acollida (“el barri, el municipi, la comunitat autònoma i el país”) i ha alertat sobre el fenomen de la ‘irregularitat sobrevinguda’ –persones immigrades que, pel fet de perdre la feina, poden perdre també el permís de residència–, que ha qualificat de “realment dramàtic”.

Brugué ha reconegut l’”acumulació de feina feta en els darrers anys, per part de la Generalitat i dels Ajuntaments”, però ha reclamat una major integrabilitat i transversalitat de les polítiques públiques: “Cal integrar les polítiques sectorials i articular els diferents nivells governamentals perquè les actuacions siguin coherents”.

L'informe reflecteix els avenços i les assignatures pendents de Catalunya en l’àmbit de la immigració: per una banda s’ha acollit més d’un milió de persones, però per l’altra la plena integració continua sent un repte no assolit. Com va dir Quim Brugué, ”hem estat molt bona societat d’acollida, però la integració és una feina sostinguda en el temps que encara requereix molta feina en diverses dimensions: l’àmbit familiar, el món laboral, el polític, l’informatiu…”.

Els indicadors posen xifres a aquestes afirmacions:
- Taxa d’atur: 15,8 entre la població autòctona, 34,3% entre la d’origen estranger
- Salari brut anual homes: 28.848 vs. 19.041 euros
- Salari brut anual dones: 21.542 vs. 16.170 euros
- Ús del català a la feina: 78% vs. 37%
- Ús del català amb els veïns: 68% vs. 23%

Llegiu l'informe complet en el document adjunt.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article