Nou protocol contra els abusos sexuals a menors

El protocol davant d'abusos a menors s'actualitzarà amb agents policials, jurídics i terapèutics.


El protocol d'atenció i detecció d'abusos sexuals a menors creat el 2006 ha de ser actualitzat. Aquesta és la principal conclusió d'agents policials, jurídics i terapèutics de Catalunya després de comprovar-hi "nombroses errades" de l'administració evidenciades en el 'cas Alba', el d'una nena de cinc anys de Montcada i Reixac (Barcelona) greument lesionada per una pallissa del padrastre.

La millora del document l'ha explicat aquest dilluns el síndic de Greuges, Rafael Ribó, que ha dit que la principal assignatura pendent del protocol és prestar més atenció als menors millorar la coordinació i la formació dels professionals, i ser més ràpids. "No pot ser que l'alerta de metges o professors quedi frenada en muntanyes de documents burocràtics", ha dit Ribó.

Per actualitzar el protocol s'ha organitzat un cicle de jornades amb equips multidisciplinaris -jutges, advocats, fiscals, psicòlegs, policies, metges forenses i especialistes socials, entre d'altres- que culminaran amb un congrés a la tardor per aconseguir un document definitiu a final del 2014.

El magistrat de l'Audiència de Barcelona Santiago Vidal ha demanat que el nou protocol acabi sent legalment vinculant aviat. Vidal ha explicat que l'Audiència va tramitar l'any passat 100 casos relacionats amb abusos a menors, i ha alertat que encara hi ha magistrats que porten a terme "pràctiques inadequades" en la protecció dels nens implicats en aquest tipus de processos, com fer-los declarar sense una pantalla de protecció.

El director del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Josep-Xavier Hernández, ha revelat que el 80% dels casos de persecució sexual estan protagonitzats per persones de l'entorn pròxim al menor, i que aquest fenomen afecta sis vegades més les noies que els nois.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article