Catalunya, a la cua en despesa sanitària

El pressupost sanitari per càpita de la Generalitat no ha deixat de caure i es situa als 1.095 euros per ciutadà, al darrere de 14 comunitats.


Només les Balears i el País Valencià dedicarà aquest any menys euros per persona dels que ho fa Catalunya, que es situa en la tercera comunitat autònoma que dedicarà menys recursos en despesa sanitària per càpita. El pressupost català del 2014 serà de 1.095,34 euros per persona, una xifra que no ha deixat de baixar els últims anys.

A pesar que els indicadors sobre la salut dels ciutadans situen Catalunya per sobre de la mitjana espanyola en temes com l'atenció a l'infart, l'ictus, el control d'infeccions i la cirurgia del càncer des de l'inici de la crisi, el cert és que la inversió sanitària no ha deixat de minvar.

El 2010 la despesa sanitària per càpita era de 1.298 euros. Era ja un pressupost insuficient, tenint en compte les paraules de Boi Ruiz aquest dijous a El Periódico de Catalunya, en que afirmava que actualment es necessitarien uns 1.500 euros per càpita per sostenir la sanitat pública catalana.

En els últims tres anys, el sistema sanitari català ha perdut 1.400 euros d'inversió total en el seu pressupost. El 2014 es mantindrà en 8.290 milions, cosa que suposa el 40& dels diners totals de la Generalitat. El poder adquisitiu del personal sanitari s'ha reduït un 20% des de 2011 cosa que ha fet, entre altres mesures, que es suspenguessin les operacions de cirurgia vespertina i, en conseqüència, han fet augmentar les llistes d'espera.

Segons dades que ha compilat El Periodico, els 64 hospitals públics catalans tenen 180.000 pacients en llista d'espera, dels quals 79.000 esperen cirurgia per una de les 14 intervencions que habitualment caracteritzen les llistes d'espera.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article