Tres adolescents creen un sistema de seguretat vial per a vianants sordcecs

La iniciativa dels joves ja ha rebut diversos premis i el reconeixement de la ONCE.


Tres estudiants d'ESO de l'institut d'Argentona han dissenyat un sistema d'advertència vial per a vianants que, a causa de les seves discapacitats de sordera i ceguesa, tenen dificultats a l'hora de creuar el carrer.

El sistema que han inventat Víctor Tuxans, Irene González i Carla Gensana i que ha valgut per a aquests alumnes de 15 anys el reconeixement fins i tot de la ONCE, consisteix en un mecanisme de vibració que permet canviar el semàfor de color a través d'un sensor a l'acera i un receptor a la part inferior del bastó de rastreig. A partir d'aquí, quan el sensor detecta la part inferior del bastó, dóna la senyal per canviar el semàfor i quan aquest canvia a verd, la persona sordcega que espera rep una vibració a la part superior perquè pugui creuar. Quan el bastó deixa de vibrar, significa que el semàfor es posarà vermell en breu.

El projecte, que porta per nom VST (Visió, Societat i Tecnologia), també és útil per a trams on no hi ha semàfors, ja que el bastó incorpora un sistema de llums que avisen al conductor quan ha de parar perquè passi el vianant. Aquesta iniciativa va sortir del Club de Ciències 'Eureka', un projecte extraescolar que promou el professor i biòleg Ivan Nadal i l'AMPA de l'Institut.

Amb els diners dels premis que ha guanyat l'invent, els joves investigadors s'han pogut costejar el registre a l'Oficina Espanyola de Patents i Marques. A la patent s'hi contempla la possibilitat que el suport no sigui només un bastó, sinó que també pugui ser una polsera, per la gent que es desplaci amb gossos pigall. Ara el repte és aconseguir la patent internacional, que, paral·lelament al contacte que estan mirant d'establir amb diverses entitats del sector, permetria que l'invent fos una realitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article