Els col·legis d'advocats impulsen un torn d'ofici especialitzat en gent gran

Es tracta d'una iniciativa pionera que vol pal·liar la 'greu situació de vulnerabilitat' que pateixen molts ancians amb la crisi


A partir del mes d'octubre els col·legis d'advocats catalans implantaran el primer torn d'ofici de l'estat espanyol especialitzat en l'atenció a persones de la tercera edat.

La iniciativa neix després de constatar que els maltractaments i els abusos econòmics de que són víctimes els avis per part de familiars i grans empreses ha augmentat amb la crisi. Els advocats del torn d'ofici, que atenen persones amb situació de vulnerabilitat social, han destacat la situació de desempara d'aquest sector.

El president del Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya (Cicac), Miquel Sàmper, ha explicat que els maltractaments físics i psicològics que estan patint els avis provenen moltes vegades dels propis fills o néts. Sàmper ha destacat que la crisi ha fet que moltes persones grans que vivien en residències hagin tornat a casa els fills, sent la seva pensió, pràcticament l'única font d'ingressos. El president del Cicac també ha destacat que la crisi ha tensionat encara més els familiars en la tramitació d'herències o testaments.

Però les persones de la tercera edat no només són víctimes d'abusos per part de familiars, sinó també de grans empreses que forcen els avis a signar clàusules abusives o els perjudiquen econòmicament en modificar les condicions prèvies dels seus contractes de servei aprofitant-se del seu desconeixement.

Per tot plegat, els col·legis d'advocats catalans han considerat necessari impulsar un torn d'ofici de lletrats especialitzats a atendre les necessitats de la gent gran. Es tracta d'un torn pioner a l'estat espanyol, encara que Sàmper ha reconegut que ja existeix en altres països com per exemple els Estats Units. El nou servei compta amb el suport del Departament de Justícia i ja s'ha confirmat que els advocats interessats en participar-hi, se'ls oferirà cursos especialitzats en els àmbits penal, civil o social que puguin estar vinculats amb les problemàtiques que afecten la gent gran.

Més endavant, el Cicac es planteja crear l'especialitzat en dret sobre la gent gran en l'àmbit privat i treballar perquè les universitats puguin oferir formació específica sobre aquest aspecte.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article