Falten donants de medul·la òssia

La donació no suposa cap risc per al donant i el cos regenera les cèl·lules donades al 100% en pocs dies


Segons les xifres sobre trasplantaments i donacions de Medul·la Òssia presentades en roda de premsa al Departament de Salut el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia, es necessari un augment en el Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO). Especialment es cerquen homes menors de 35 anys, ja que segons els experts esdevé el perfil idoni, tot i que es possible inscriure com a donant de medul·la òssia o sang perifèrica qualsevol persona sana d'entre 18 i 55 anys.


La donació de medul·la òssia no suposa cap risc per al donant i el cos regenera les cèl·lules donades al 100% en pocs dies, sent l'única donació en què les cèl·lules es regeneren completament. És per això que el conseller de Salut, Boi Ruiz, i el director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, han incidit en la necessitat d’augmentar la sensibilització perquè tothom tingui un millor coneixement de la donació de medul·la òssia. Ambdós han insisit en què cal acabar amb l’estigma que aquesta donació és un procés complicat, quan en el 80% dels casos és similar al d’una donació de sang comuna, i així aconseguir més donants.


Els donants d'aquest teixit són fonamentals per a moltes persones que pateixen leucèmia o altres malalties de la sang, ja que només 1 de cada 4 malalts a l’espera d'un trasplantament disposa d'un familiar compatible.Cada any emmalalteixen 5.000 persones de leucèmia aguda, 7.000 tenen un diagnòstic de limfoma i 2.000 de mieloma múltiple a Espanya, a més, la leucèmia és el càncer infantil més freqüent amb un percentatge del 30% dels càncers pediàtrics. És per això que es tot i que hi ha 24 milions de donants arreu del món i Catalunya encapçala el nombre de donacions amb mès de 26.000, es fa necessari un augment de donants.

Tot i que les últimes campanyes promocionals han incrementat el nombre de donants considerablement, ja que fins l'agost s'havien inscrit com a donants de medul·la òssia 3.725 persones a Catalunya, un 30% més que l'any 2013, i Espanya s'ha duplicat la xifra respecte l'any anterior, encara prop del 35-40% dels pacients en recerca, 250 diàriament, no obtenen un donant 100% compatible.

Gràcies als donants voluntaris, s'han fet 73 trasplantaments a Catalunya, i gràcies als donants catalans 5 a Espanya, 4 a França, Alemanya i Eslovènia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article