Una nova app per denunciar continguts multimèdia lesius per a infants

L'eina vol augmentar la participació i la coresponsabilitat de la societat civil en la prevenció dels riscos que generen les TIC


MediaKids és una aplicació que ha estat desenvolupada per l'Institut de Dret i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (IDT-UAB), i s'emmarca dins del programa de recerca d'excel·lència RecerCaixa que impulsa l'Obra Social "la Caixa" amb la col·laboració de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques.

L'aplicació per a dispositius mòbils permet denunciar de forma directa i molt senzilla qualsevol contingut multimèdia present al món digital que sigui inapropiat, il·legal o potencialment lesiu per als drets i els interessos dels menors. MediaKids, ja és operativa, es pot descarregar de forma gratuïta i s'ha dissenyat perquè pugui ser utilitzada per qualsevol ciutadà, sobretot infants i joves, ja que permet la classificació de la informació reportada i la reenvia de forma automàtica al Consell de l'Audiovisual de Catalunya, mantenint l'anonimat en el cas que l'usuari sigui menor d'edat.

Es tracta d'una eina pionera a Europa, on actualment no existeix cap aplicació mòbil específica en aquest àmbit per a la protecció de la infància i la joventut, inclosa dins un projecte de recerca més ampli anomenat MediaKids: aplicació per a mòbil per a la protecció de menors i joves davant de continguts lesius multimèdia. Aquest projecte s'emmarca al seu torn en el programa de recerca d'excel·lència RecerCaixa, que impulsen l'Associació Catalana d'Universitats Públiques i l'Obra Social "la Caixa", i que té com a objectiu augmentar i facilitar les possibilitats de participació i coresponsabilitat de la societat civil, sobretot dels menors i els joves, en la prevenció dels riscos que generen les TIC, així com fomentar una actitud crítica dels menors envers aquestes tecnologies. Aquest plantejament implica un canvi de paradigma davant els sistemes de control i regulació existents, que atorguen al menor un paper passiu i deixen aquesta funció preventiva i de denúncia a les mans dels pares, els educadors i els organismes competents.

Funcionament de l'aplicació

MediaKids ha estat dissenyada tenint en compte l'edat i els hàbits de consum multimèdia dels infants i els joves, i és molt fàcil d'utilitzar, ja que, a través d'un seguit de pantalles, es mostren diversos qüestionaris que permeten a l'usuari determinar el tipus de contingut reportat (programa, anunci publicitari, pel•lícula o videojoc) i el canal o plataforma des d'on s'ha vist (televisió, ràdio, Internet), per tal de facilitar el procés de categorització de la queixa o denúncia. A més, l'usuari també pot incorporar imatges que aportin més informació a la descripció dels fets, així com expressar la seva opinió, afegir algun comentari i fer suggeriments.

De moment, l'app deriva les queixes o denúncies que rep a les entitats següents: Consell Audiovisual Catalunya (CAC); Defensor de l'Audiència de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; Ministeri d'Educació, Cultura i Esports (Secció Cinema i Audiovisuals), Autocontrol i sistema Pan European Game Information (PEGI) per a videojocs. Però es podria ampliar a altres entitats, com ara l'associació Protégeles o els cossos policials (Mossos d'Esquadra).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article