El 22% de les demandes als serveis d'atenció a les dones tenen relació amb la violència masclista

L'Institut Català de les Dones ha presentat l'informe d'avaluació del 2009 al 2014


La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), va presentar fa dos dies l’Informe d'Avaluació dels Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) a la 'Jornada Balanç 2009-2014 dels Serveis d'Informació i Atenció a les Dones'. Les dades extretes de l’avaluació externa constaten que 25.721 dones van ser ateses pels SIAD el 2013 i que cada SIAD atén, de mitjana, 245 dones anuals i realitza de mitjana entre 3 i 4 atencions per dona (un total de 87.818 atencions). També indiquen que les preocupacions en la majoria de demandes són en relació a l’assistència psicològica (29%), a la violència masclista (22%) i l’assistència jurídica (22%).

A la jornada del primer balanç del SIAD, després de 6 anys de treball per la consolidació de la xarxa establerta arrel del territori amb 108 serveis i 100 Contractes Programes, han assistit prop de 100 tècniques dels organismes que treballen per apropar a les dones als serveis d’assessorament psicològic i jurídic que donen resposta a les necessitats d’informació, orientació i assessorament dels aspectes relacionats amb la vida de les dones en tots els àmbits, a més, de detectar, prevenir i sensibilitzar-les amb la violència masclista. Serveis, que depenen d’ens locals i compten amb la col·laboració i subvenció econòmica de l’ICD en proporció al nombre de població de la seva àrea d’acció.
 
Segons indiquen les xifres resultants del balanç, els serveis van atendre un total de 7.569 dones (el 29% del total de dones ateses) per violència masclista, cosa que suposa que 63% dels casos de violència masclista atesos (del 7% de dones maltractades que s’atenen) reben resposta a partir d’aquest servei. En conseqüència, per la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, “la xarxa de SIAD s’ha convertit en el vèrtex que vincula diferents institucions públiques implicades en la promoció de l’equitat de gènere i l’abordatge de la violència masclista.”
 
Els propers cinc anys es dedicaran a incorporar com a full de ruta propostes com ara la
L’elaboració de campanyes i activitats de sensibilització unificades al territori, l’aprofundiment de les relacions institucionals i tècniques en polítiques de gènere i violència masclista o la creació d’un observatori català per generar i divulgar coneixement en polítiques de gènere i violència masclista. A més, els SIAD procuraran articular l’atenció a filles i fills de dones en situació de violència masclista i els models d’assessorament en l’atenció a homes adaptant-se a les realitats de la Xarxa d’atenció i recuperació integral per a les dones en situacions de violència masclista.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article