El 90% de famílies amb fills ateses per Creu Roja estan mal alimentades

La meitat dels usuaris de l'entitat poden menjar gràcies a oenagés, amics o familiars


Nou de cada deu famílies amb fills ateses per la Creu Roja tenen dificultats per poder adquirir aliments de qualitat i menjar-ne la quantitat recomanada. Així mateix, el 48% depenen d'oenagés, familiars o amics per alimentar-se. Són dades del 8è estudi de l'Observatori de la Vulnerabilitat, presentat avui per l'entitat humanitària.

L'informe, titulat 'L'accés de la infància a l'alimentació saludable', ha estat elaborat a partir d'enquestes a 1.001 famílies que sumen 2.338 fills menors d'edat i que són usuàries de programes socials de la Creu Roja a Catalunya.  Per crear consciència, a més, s'ha acompanyat amb una campanya de sensibilitzacióa través del vídeo, 'T'hi vols apropar? #AlimentacióInfantil', on les famílies expliquen la seva situació.

El document introdueix per primera vegada el concepte 'seguretat alimentària' que fa referència al fet de tenir garantit en tot moment l'accés físic, social i econòmic a aliments suficients, nutritius i saludables.

En aquest context, l'estudi ha posat de manifest que del total de famílies amb dificultats per accedir a aliments saludables, un 21,7% té una inseguretat alimentària severa, és a dir, que afecta als infants. Un 29,5% pateixen una inseguretat alimentària lleu, que perjudica la qualitat de la dieta de la família; i un 40,7%, moderada, que repercuteix en la qualitat i la quantitat d'aliments consumits pels adults.

En més de la meitat de llars enquestades, així mateix, els ingressos són inferiors a 500 euros mensuals, fet que explica que el 32% de les famílies destinin menys de 200 euros a l'alimentació. Aquesta xifra es troba molt lluny de la recomanació de l'Agència Catalana de Salut Pública, que estableix un mínim de 520 euros mensuals per a famílies amb dos adults i dos nens.

El president de la Creu Roja de Catalunya, Josep Marquès, ha qualificat "d'estremidor" el resultat de l'estudi, encara que ha assegurat que fa referència a un segment de la població molt vulnerable, que és a qui atén l'organització.  A més, ha destacat la importància de les beques menjador, ja que un 50,8% dels nens d'aquestes famílies realitzen el seu àpat principal a les escoles.

Des de la Creu Roja, han demanat que s'impulsi amb urgència un sistema de Renda Garantida de la Ciutadania per pal·liar les desigualtats i han defensat l'expansió d'un model de targetes de prepagament que permeti a les famílies autogestionar les ajudes segons les seves necessitats i hàbits nutricionals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article