Els CAPS no podran diagnosticar el TDAH en menors d'edat

El Departament de Salut ha presentat un protocol per millorar el tractament de la malaltia en la sanitat pública

El diagnòstic de trastorns per dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat (TDAH) en menors d'edat ja no podrà realitzar-se als CAP com fins ara, sinó que l'haurà de dur a terme un especialista en psiquiatria infantil, psicologia clínica o neuropediatria.

Aquesta és una de les principals novetats del Protocol per al maneig del TDAH infantil-juvenil en el sistema sanitari, que el Departament de Salut ha presentat amb l'objectiu d'afavorir l'equitat en l'atenció a la població amb aquesta malaltia.

El document inclou 10 recomanacions per reduir la variabilitat de diagnòstic i tractament del TDAH en nens i adolescents; i millorar la coordinació de famílies amb el sistema educatiu.

El TDAH és un trastorn que afecta el menor que el pateix, però que també té un efecte directe en els seus familiars: el 80% dels pares tenen ansietat, el 25% depressió, el 20% de famílies se separen i el 20% de les mares abandonen la feina, segons ha indicat la presidenta de l’Associació TDAH Catalunya, Elena O’Callaghan.

Un dels punts clau del nou document és la coordinació entre la conselleria de Salut amb la d’Ensenyament perquè els menors afectats tinguin un programa d’atenció individualitzada a les aules, així com l'aposta pel tractament psicològic com tractament inicial.

Els menors amb TDAH atesos als centres públics de Catalunya suposen el 0,97% de la població de fins a 18 anys. A Catalunya, l’any 2013 es van atendre 13.738 nens i nenes amb aquest trastorn en els centres de salut mental de la xarxa pública. La literatura internacional indica que la prevalença de la malaltia arreu del món se situa en el 5%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article