ECAS demana als grups polítics un canvi per eradicar les desigualtats

La federació d'entitats socials els ha enviat un document amb propostes sobre pobresa, família i infància, ocupació, migracions i política penitenciària


La federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) ha fet arribar als partits que es presenten a les eleccions del 27S un document de 'Reflexions i propostes en l'àmbit de les polítiques socials".

Aquest estableix com a “primer i inexcusable objectiu del govern” que resulti dels comicis la construcció d'una societat "amb més benestar per a totes les persones i on la igualtat d'oportunitats sigui una realitat".

ECAS reclama la sobirania dels poders polítics en front de l’economia financera dominant i  assegura que cal “un canvi en les polítiques socials” que superi l’enfocament pal·liatiu i les accions assistencials i parcials, i busqui “respostes que ataquin les causes de les desigualtats” a través de polítiques predistributives i redistributives.

Les entitats socials demanen “prioritzar la inversió en els serveis públics, la protecció social i la promoció de l’ocupació digna com principis bàsics per a prevenir situacions de vulnerabilitat i risc d’exclusió”.  En aquesta línia, reclamen “transformar les estructures i les dinàmiques socioeconòmiques que avui generen pobresa i desigualtats, començant per una educació pública i de qualitat”.

ECAS ha assenyalat la importància de garantir uns ingressos mínims per a una vida digna i apunta a la Renta Garantida de Ciutadania com a eina per el "canvi radical" que, al seu entendre, requereixen les polítiques socials.

Suport a la Família

Les propostes d'ECAS inclouen el desplegament i l’ampliació del Pla de Suport a la Família, que consideren està "infradotat i amb un pressupost reduït un 66% entre 2012 i 2015", i polítiques d'ocupació que contribueixin a "combatre la precarització" del mercat laboral.

Així mateix, la federació d'entitats aposta per un pla que faciliti la reinserció després d'un ingrés penitenciari, dotar de més recursos les polítiques migratòries per donar resposta a la crisis dels refugiats, finançar mitjançant concerts els habitatges de suport als malalts de VIH en risc d'exclusió i, per últim, l'equitat de gènere com a "pilar fonamental" de les polítiques públiques.

El document apel·la  a “la corresponsabilitat de tots els actors i de la societat civil en el seu conjunt”, insta els poders públics a “promoure una ciutadania activa que disposi de mecanismes de participació i presa de decisions col·lectives”, i recorda que “limitar-se a pal·liar els efectes de les xacres que arrosseguem perpetua un sistema injust que ataca els fonaments de la cohesió social”.


Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article