Catalunya té una de les taxes de suïcidi més baixes d'Europa

Salut ha realitzat per primer cop un estudi sobre casos de conducta suïcida i va detectar-ne 1500 el 2014


El 2013, a Catalunya van suïcidar-se 537 persones. Això situa la taxa de mortalitat per aquesta casuística en 7,2 defuncions per cada 100.000 habitants, per sexe, 11,23 homes i 3,3 dones.Tot i que la xifra és una de les més baixes d'Europa i està per sota de la mitjana europea (11,85) i espanyola (8,31), el CatSalut va activar l'any passat el Codi risc de Suïcidi.

Aquest instrument, que tan sols està implantat en un 54% del territori, pretén disminuir la mortalitat, augmentar la supervivència de les persones ateses per conductes suïcides i prevenir la repetició de temptatives en pacients d'alt risc.

Segons dades de quan el pla ja regia en el 40% de Catalunya, els 900 professionals formats per atendre aquesta casuística han identificat 1.500 persones amb conducta suïcida. L’estudi és pioner a Europa, perquè no es basa en intents consumats, sinó en dades prospectives.

Entre el total de les 1.500 persones detectades, es va activar el Codi Risc en el 73% dels casos, 1.150, que han passat a formar part d’un seguiment especial per prevenir conductes autolesives.  Els homes són majoria entre els que es lleven la vida. Gairebé quatre vegades més que les dones a Catalunya el 2013. No obstant, les dones són majoria en els casos d'intent de suïcidi.

Es considera que sense un programa específic com aquest només hi ha seguiment d'un 20%. En els territoris on ha arribat el pla, que estarà totalment implantat aquest 2015, dues terceres parts dels potencials suïcides mantenen el contacte amb el sistema sanitari, una xifra molt superior a la gent que ho fa en condicions normals.

L’activació del Codi Risc Suïcidi suposa que el pacient sigui atès per un especialista en un termini màxim de 10 dies, 72 hores en el cas dels menors, i també que rebi una trucada de seguiment en el mes següent.

Tres fases

El programa copta amb tres fases. En la primera fase, d’alerta i activació, el codi es posa en marxa des del servei d’urgències hospitalàries que ha atès la persona. La situació de risc pot ser detectada per qualsevol servei sanitari, amb una rellevància especial del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i del servei telefònic 061-CatSalut Respon.

En la segona etapa, es fa un seguiment proactiu telefònic i presencial des dels serveis sanitaris especialitzats i des del SEM, després que s’ha completat l’atenció hospitalària; i en la tercera i darrera fase, el metge de família fa un seguiment integral preventiu de l’estat de salut.

Suport als supervivents

Una altra de les prioritats de les polítiques de prevenció del suïcidi és donar suport als supervivents, és a dir, a les persones que han mantingut una relació íntima amb la persona que ha consumat el suïcidi. S’estima que per cada mort per suïcidi hi ha 6 supervivents, i que cada any, a Catalunya, n’hi ha 3.000 de nous.
 
Davant d’aquesta situació, el Departament de Salut ha encarregat al Servei de Psiquiatria de l’Hospital de Sant Pau el suport especialitzat a l’Associació de Supervivents. Es tracta d’un projecte pioner a l’Estat i recomanat per la Guia de pràctica clínica de prevenció del suïcidi. Un dels objectius és precisament la detecció precoç i l’atenció a altres problemàtiques associades, com ara la depressió o l’estrès posttraumàtic.

El pla del Govern també preveu un acord amb el Consell Audiovisual de Catalunya per establir un protocol sobre com han de parlar els mitjans de comunicació del suïcidi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article