Catalunya realitza el 21% dels trasplantaments de tot l'Estat

La comunitat autònoma és líder en intervencions però és l'última en donacions


Catalunya és la comunitat autònoma que més trasplantaments va realitzar l'any passat a l'Estat, un 21% del total. No obstant la comunitat ocupa la darrera posició en donacions, amb 29 donants per cada milió d'habitants. La Rioja, la regió líder, té una taxa de 56 per cada milió i la mitjana estatal se situa en 36.

Són xifres que van transcendir durant l'acte-debat organitzat dijous passat per Societat Civil Catalana. Sota el títol 'Líders en trasplantaments. Anar plegats, la clau de l'èxit', la jornada va aglutinar diversos experts sobre el tema: Rafael Matesanz , director de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), i tres doctors de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antonio Alcaraz, cap del servei d'urologia i trasplantament renal, Juan Carlos García-Valdecasas, cap  del servei de Cirurgia General i Digestiva, Hepatobiliopancreàtica i de trasplantaments, i José Luis Pomar, responsable del Programa de trasplantament Cardíac.

Catalunya lidera també el rànquing de comunitats en matèria de trasplantaments renals, amb 604 el 2014, és a dir el 22,5% del total, seguida per la Comunitat de Madrid (431) i Andalusia (453).  Barcelona ocupa la segona posició en trasplantaments cardíacs, se'n van realitzar 56, només superada per Madrid, que en va fer 60 l'any passat. A més és la comunitat autònoma que més ingressos econòmics ha generat pels trasplantaments. D'acord amb l'organització Societat Civil Catalana els beneficis s'estimen en uns 220 milions d'euros per les arques catalanes en el període de 2010-2013, sense tenir en compte els trasplantaments de teixits.

L'any 2014 van dur-se a terme 4.360 trasplantaments de 1.682 donants a Espanya. Aquesta xifra posa de manifest que la taxa de donants de l'Estat duplica la d'Europa.  En els 25 anys d''història de la Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), aquest ens acumula 95.000 trasplantaments d'òrgans i entorna a 500.000 totals, si es sumen els de teixits -còrnia, medul·la òssia, pell, os, etc.

El 21,2% dels trasplantaments van dur-se a terme per intercanvi d'òrgans entre comunitats autònomes. La Comunitat de Madrid, amb 238 òrgans és la que més rep d'altres, seguida de Catalunya, que va rebre'n 196. Les CCAA amb major donació d'òrgans són Castella i Lleó, amb 117, la Comunitat Valenciana, amb 76, i Andalusia, amb  61.

El centre Barraquer implantarà el primer ull biònic a Espanya

El Centre Oftalmològic Barraquer va implantar dimarts un ull biònic a un pacient de 53 anys que  té la síndrome d'Usher, un trastorn genètic que es caracteritza per tenir sordesa i pèrdua general de la vista.  És la primera vegada a Europa i la segona al món que aquesta intervenció es fa a un malalt que només pot comunicar-se amb el llenguatge dels signes.

L'anomenat ull biònic consisteix en una microcàmera que es col·loca a les ulleres del pacient i que captura les imatges i les envia a un petit ordinador que el malalt porta a sobre, on es processen i es transformen en instruccions que es transmeten sense fils a l'antena de l'implant de retina i des d'allà arriben al cervell a través del nervi òptic. Això permet  crear la percepció de patrons de llum que els pacients aprenen a interpretar.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article