Salut assignarà recursos als CAP en funció de les necessitats socials del territori

El conseller Antoni Comín ha encarregat un informe a AQuAS per fer una redistribució més equitativa


Les condicions socioeconòmiques d'un territori tenen una vinculació directa amb la salut de les persones que hi habiten. Tenint en compte aquesta màxima, el conseller de Salut, Antoni Comín, va anunciar dijous que l'assignació de recursos als Centres d'Atenció Primària (CAP) tindrà en compte indicadors socials i no només demogràfics.

Actualment ja es tenen en compte les variables de volum i distribució de la població, el grau d'envelliment i la renda mitjana de la zona, però Comín parla de fer un pas més enllà i incloure factors com el percentatge d'atur, el nivell d'estudis i el fracàs escolar.

L'objectiu, segons informe el Departament en un comunicat, és fer una radiografia «més completa» de la població catalana encaminada a destinar més recursos a aquelles àrees que estiguin més necessitades.

Per aquesta raó, el Departament ha encarregat a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (AQuAS) l’elaboració d’un informe, que ha d’estar enllestit abans de l’estiu, per conèixer la realitat social de cadascuna de les 375 àrees bàsiques de salut en què es divideix Catalunya.

“El principi que volem aplicar no és el de ‘a mateixa població, mateixos recursos’, sinó ‘a iguals necessitats, iguals recursos», ha explicat Comín.

«Assignar els recursos d’aquesta manera és un principi de justícia», ha dit. “On la salut és pitjor, hem de fer que els metges tinguin menor població assignada”, ha afegit. Aquesta consideració de les necessitats socials s'inspira en l'emprada pel projecte Medea, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que va servir per elaborar l’octubre passat un mapa detallat amb la situació sanitària de cadascun dels barris de la ciutat.

L'informe, a debat

Una vegada l’AQuAS hagi conclòs l’informe, aquest es debatrà en el si del Consell de Direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) i el Consell Català de la Salut per decidir quines mesures s’adopten i com es reestructuren els recursos.

El conseller Comín va fer aquest anunci dijous, durant la visita als CAP de La Mina i el Besòs, on va reunir-se amb els  professionals per conèixer de primera mà les seves necessitats i inquietuds.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article