Agredits 115 funcionaris de les oficines de treball de Catalunya l'any passat

Els incidents han augmentat un 56% en el conjunt de l'Estat espanyol respecte el 2014


La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSI-F) ha presentat aquest mes d'abril l'informe anual sobre violència cap a funcionaris de les oficines de treball de l'Estat espanyol. A Catalunya, el passat 2015 es van comunicar 115 agressions físiques o verbals. Aquesta xifra suposa el 35% dels casos registrats al conjunt de l'Estat espanyol, on se'n van comunicar 326 (un 56% més que l'any anterior). D'aquests, dos de cada tres van dirigir-se a dones.

Les províncies que han registrat un nombre més elevat d'agressions han estat Barcelona, amb 81 comunicats, Saragossa, amb 47, i Madrid, on hi ha hagut 29 comunicats. La província de Tarragona, però, també es troba entre les cinc demarcacions amb més casos de violència cap als funcionaris de les oficines de treball, amb 25 casos registrats. En aquest sentit, Catalunya és la comunitat autònoma de l'Estat que més casos de violència en oficines de treball reuneix.

Per tipus d'agressió, un 76,6% dels treballadors han estat víctimes d'agressions verbals (insults, amenaces, crits), un 2,8% han patit agressions físiques com ara cops a la taula o llançament d'objectes, i un 0,3% han rebut cops. Altres, concretament un 3,7%, han agredit de manera doble (insultant i donant cops a la vegada), i un 16,6% han insultat i destrossat el mobiliari paral·lelament.

Els incidents han incrementat en gran mesura respecte el 2012, coincidint amb la crisi econòmica i en conseqüència, l'augment de l'atur. Els motius que porten als desempleats a agredir als funcionaris són molt diversos, des de no cobrar prestacions per desocupació fins a no tenir cita prèvia o portar el DNI caducat. Per altra banda, el CSI-F ha comprovat que tres de cada deu oficines de l'Estat manquen de personal de vigilància.

Segons el CSI-F, malgrat que força casos es comuniquen, la majoria no surten a la llum per por a represàlies. El més preocupant, en aquest cas, és que es tracta d'una tendència que fa uns anys no existia i que cal denunciar. Per aquest motiu, el CSI-F reclama, entre múltiples mesures, un increment de la protecció dels funcionaris, una reforç de la plantilla i la promoció d'una campanya ciutadana que promogui la dignificació de la feina del funcionari.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article