L'atenció domiciliària a Barcelona, en mans de dues empreses mercantils

Clece (del grup ACS de Florentino Pérez) i Valoriza (de Saycr) oferiran els serveis en dues de les quatre zones de Barcelona


El passat mes de febrer l'Ajuntament de Barcelona va resoldre el concurs públic per adjudicar el servei d'atenció domiciliària (SAD) de la ciutat. La resolució va deixar fora l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) que havia donat el servei fins ara a dues de les quatre zones de la ciutat i va concedir la seva gestió a dues constructores que també ofereixen serveis, segons recull el diari ARA.

Les empreses que han guanyat el concurs són Clere, nascuda com a empresa de neteges, pertany al grup ACS i és propietat de Florentino Pérez, i Valoriza, empresa del grup Sacyr i especialitzada en gestió i manteniment integral d'edificis. Les dues zones que han aconseguit aquestes empreses mercantils havien estat gestionades fins ara per ABD, una entitat dedicada a atenció de persones en situacions de vulnerabilitat i exclusió social, que també s'havia presentat al concurs. Les altres dues zones continuaran gestionades per l'empresa social Suara, que manté les concessions que ja tenia.

El concurs públic que va presentar el consistori municipal mesos abans valorava en un 80% el projecte tècnic i un 20% la proposta econòmics de les ofertes presentades. El govern de Colau va modificar així els percentatges (60%- 40%) amb la intenció d'afavorir les propostes de les empreses socials. Segons recull l'ARA, la puntuació tècnica d'ABD era més alta que les propostes de Clere i Valoriza, però no prou per competir, en l'apartat econòmic, amb les propostes de les dues empreses mercantils. El director de planificació i innovació de l'àrea de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona, Lluís Torrens, va assegurar al diari ARA que "com a administració, a banda de donar el millor servei, també hem d’administrar de la millor manera els diners".

Suara i les dues noves empreses gestionaran un total de 113 milions fins a finals de 2017 per gestionar l'atenció domiciliària a Barcelona, un servei del qual gaudeixen unes 20.000 persones. Ara el consistori ha obert el concurs per trobar les millors ofertes per gestionar el servei de teleassistència per a persones grans i en situacions de dependència. En aquest cas, el concurs té un import de 34'2 milions que han de servir per antendre unes 86.841 persones de la ciutat. Segons Torrens, la necessitat de tenir expertesa en un l'àmbit tecnològic, els fa redistribuir les valoracions en un 51% per al projecte tècnic i un 49% en l'econòmic.

A Catalunya, les entitats demanen una llei de serveis socials

Precisament aquesta setmana el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, va demanar al govern una llei de serveis socials que protegeixi les empreses del tercer sector. Illa es va queixar que, amb la crisi, els criteris econòmics guanyen massa pes a la adjudicacions i per això demana que nova legislació que creï concerts que requereixin acreditació prèvia per exigir el compliment d'una sèrie de criteris mínims. Fa mesos, ambdues parts ja van acordar un manual de bones pràctiques en els serveis d'atenció a les persones que, però, només té caràcter consultiu.

Com que la gestió dels serveis socials depèn dels governs autonòmics, la Taula del Tercer Sector no contempla cap impugnació en aquest sentit. Cal recordar que, segons el darrer informe de contractació del Govern, només el 25% de les 7.333 adjudicacions inclouen clàusules socials.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article