'Gais contra el VIH' alerta que Catalunya "no té full de ruta" per fer front a la malaltia

En una carta publicada a El País la plataforma assegura que manca "voluntat política" per a guanyar la batalla de la sida


La Plataforma Gais contra el VIH ha alertat que Catalunya no disposa d'un pla d'acció enfront el VIH, malgrat l'increment de nous casos, sobretot entre el col·lectiu LGTBI. 

En una carta publicada a El País, el col·lectiu es dirigeix al president de la Generalitat, Carles Puigdemont i respon a les declaracions que aquest va fer en el decurs d'un sopar per recaptar fons destinats a projectes de recerca relacionats amb la sida.

El president va afirmar que Catalunya estava "guanyant la batallada de la sida" i que estava "ajudant al món a alliberar-se". Des de la plat afora asseguren que aquesta visió és "equivocadament optimista" i recorden que anualment el país registra prop de 800 nous casos.

Ferran Pujol, director de Projecte del NOMS-Hispanosida, i Gabriel J. Martin, president d'Afirma't, posen èmfasi en la incidència de la malaltia en el col·lectiu LGTBI i recorden en la carta oberta que entre el 2001 i el 2013 han incrementat un 129% el nombre de casos. A Barcelona, un 82%  de les noves infeccions es diagnostiquen en aquest mateix grup de població.  

La plataforma es pregunta si s'està fent tot el possible per aconseguir guanyar la batalla i assegura que "la lluita contra la sida fa temps que ha deixat de ser una prioritat pel nostre govern". Ho justifiquen fent referència a la supressió de la Direcció General de Drogodependències i Sida  i a la desaparició de la figura del director del Programa per a la Prevenció i l'Assistència de la Sida.

Absència d'un "full de ruta"

Pujol i Martín afirmen que Catalunya està mancada d'un pla d'acció enfront el VIH i lamenten que no es disposi d'un full de ruta específic per fer-hi front en el col·lectiu LGTBI, tot i que en la darrera legislatura el conseller Boi Ruiz s'hi comprometés en el marc del Memorial Internacional de la Sida a Barcelona.

Des de la Plataforma asseguren que l'absència d'un full de ruta es dóna malgrat que experts i organismes assenyalen "amb claredat" què cal fer per frenar les noves infeccions. Tanmateix citen aglunes mesures com l'increment del nombre i la freqüència de la prova de detecció, el tractament com a prevenció, el cribratge i tractament d'altres ITS i la implementació immediata de la profilaxi preexposició (PrEP).

En la carta, la conclusió és clara: hi ha una "inacceptable desproporció"·entre l'elevada incidència del VIH en el col·lectiu LGTBI i la "migradesa de recursos públics que s'hi destinen". "Tenim l'experiència, els coneixements i les eines per capgirar el curs de l'epidèmia, però ens manca quelcom imprescindible: un govern amb voluntat política", sentencien.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article