Nou pla perquè infants celíacs en situació vulnerable rebin l'alimentació adequada

Aquestes llars tenen un sobrecost anual de 1.500 euros en la compra de menjar


Una dieta celíaca pot arribar representar un sobrecost anual de 1.500 euros en despeses alimentàries. Davant d'aquesta realitat, l'Associació de Celíacs, la Creu Roja i la Diputació de Barcelona han iniciat una col·laboració per garantir que infants celíacs de famílies amb dificultats econòmiques puguin alimentar-se adequadament segons les seves necessitats.

Es tracta d'un projecte finançat majoritàriament per la Diputació de Barcelona i consisteix en ajudes alimentàries a través de lots mensuals de productes específics per aquest tipus de dietes, i per altra banda ajudes econòmiques a partir de targetes de prepagament que els permeten anar a comprar en comerços habituals i poder adquirir aliments frescos.

Ara per ara, ja s'atenen 53 famílies de Barcelona amb un pla pilot que asseguren que s'expandirà per tal de fer front a la doble vulnerabilitat que pateixen aquestes persones: la celiaquia i la manca de recursos. Un problema que normalment no es redueix a un membre de la unitat familiar sinó que afecta a més d'un, ja que és una malaltia, en bona part, genètica.

Segons l'Observatori de la Creu Roja, un 2,3% de les famílies que atén l'organització té intoleràncies alimentàries (majoritàriament per celiaquia) i un 5,7% té diferents tipus d'al·lèrgies. Els aliments que reben a través d'aquestes ajudes cobreixen el 30% de les necessitats alimentàries en casos de celiaquia, el 12% dels casos d'intolerància a la lactosa i el 8% dels casos d'al·lèrgies a l'ou i la llet.

La celiaquia, però, és molt més freqüent que les altres afectaccions i la repercussió que té sobre l'increment del preu de la compra d'aliments és major que en la resta d'intoleràncies. A més, no hi ha gaires establiments que venguin productes sense gluten i adequats a persones celíaques.

Les organitzacions que han posat en marxa aquesta col·laboració conjunta també promouran campanyes i activitats formatives amb l'objectiu de millorar l'atenció a les persones amb celiaquia en risc d'exclusió.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article